Trăim într-o eră a certitudinii desăvârșite: avem nevoie de claritate și siguranță, nicidecum de căi de mijloc. Din nefericire, asta ne face adesea să refuzăm orice compromis – iar compromisurile sunt vitale, în general, pentru pace și reușită. Iar nișa de design interior nu face excepție – PickTwo este un birou arhitectura din București, fondat de arh, Radu Călin și arh Sebastian Mîndroiu, iar povestea lor are în spate întocmai ideea compromisului. 

Numele studioului (în traducere „alege două”) face o referire subtilă către triunghiului managementului de proiect. Arhitecții ne povestesc astăzi despre filozofia „alege două” în design interior, dar și despre psihologia compromisurilor și care sunt lucrurile la care putem renunța într-un proiect de design interior (și, implicit, la care alegem să nu renunțăm).

 

Triunghiul managementului de proiect – soluția pentru compromisul corect? 

Pe scurt, fiecare proiect poate fi privit ca un triunghi cu trei laturi: buget, durată și calitate. Însă poți alege să implementezi doar două dintre aceste laturi, iar rezultatul va fi opus celei de-a treia. În design interior, triunghiul managementului de proiect poate fi văzut astfel: 

  • latura buget e reprezentată de accesibilitatea unui proiect, adică de niște costuri cât mai reduse
  • latura durată este reprezentată de cât de rapid poate fi realizat un proiect
  • latura calitate este cea mai ușor de înțeles și se referă la cât de bine va fi realizat proiectul. 

Când vrei o amenajare interioară, poți alege ca ea să îndeplinească doar două dintre caracteristicile de mai sus. Poate fi ieftină și rapidă, dar nu va fi calitativă. Poate fi calitativă și rapidă, însă nu poate fi ieftină. Poate fi calitativă și ieftină, însă nu va fi rapidă – practic, indiferent de tipul de spațiu pe care vrei să îl amenajezi, ai nevoie să faci un compromis. 

– arh. Sebastian Mîndroiu

 

Citeşte şi   Gift etiquette: 8 reguli nescrise ale cadourilor de care să ții cont

Pentru că amenajarea ta nu poate fi, în același timp, și ieftină, și calitativă, și rapidă. Deci, de unde alegi să compromiți? Să luăm fiecare dintre „laturile” triunghiului pe rând, pentru a vedea care e perechea pe care o poți alege în amenajarea ta. 

  • Rapid și ieftin – soluția ideală? 

Dacă alegi să oferi un răspuns rapid întrebării de mai sus, probabil că acesta ar fi „da”. Din nefericire, mulți proprietari atât din mediul rezidențial, cât și din HoReCa și design restaurant aleg această variantă, compromițând calitatea. Pe termen scurt, firește, această alegere pare ideală. Dar e important ca atunci când faci compromisul, să gândești pe termen lung. 

O amenajare rapidă și ieftină s-ar putea să te bucure inițial. Însă, pentru că e rapidă, vor exista multe lacune și greșeli vizibile, din grabă sau neatenție. Și, pentru că e ieftină, există riscul ca elementele cele mai costisitoare să fie de proastă calitate – cum ar fi să fii nevoit să schimbi ușile sau parchetul la un an de la montarea lor? Răspunsul e simplu: costisitor. 

Deci, o amenajare ieftină și rapidă te poate costa mai mult decât crezi în viitor – atât în ce privește banii, cât și în ce privește durata, pentru că sunt șanse mari să fii nevoit să faci modificări care vor dura chiar mai mult decât amenajarea inițială.

– arh. Radu Călin

  • Amenajările ieftine și calitative, soluție potrivită pentru răbdători 

Aceasta este o soluție ceva mai recomandată decât prima, pentru că am făcut un prim pas vital pentru o amenajare de succes: nu am compromis calitatea. Dacă alegem o amenajare accesibilă, vom avea un buget care ne este confortabil și în care ne vom încadra cu ușurință. 

Alegând calitatea, șansele să avem o amenajare finală reușită, care să răspundă nevoilor și așteptărilor noastre sunt mari. Însă compromitem rapiditatea – o amenajare ieftină și calitativă va fi mai îndelungată, fiind ideală pentru cei răbdători. 

– arh. Sebastian Mîndroiu

 

Citeşte şi   Servicii profesionale de consultanță și audit în protecția mediului

Dacă ești în căutarea unei soluții pe termen scurt, această opțiune nu te va mulțumi – cu siguranță, este un compromis sănătos, care îți asigură atât flexibilitatea financiară, cât și un rezultat final satisfăcător. 

  • Calitativ și rapid, pentru rezultate desăvârșite 

Dacă alegi această opțiune a triunghiului de proiect, probabil că vei avea printre cele mai bune rezultate – ai ales calitatea, ceea ce înseamnă că materialele, finisaje, mobilierul etc vor fi premium, corespunzând așteptărilor tale. 

Și pentru că ești nerăbdător, ai ales și rapiditatea – pentru că vrei ca proiectul la care ai visat atât timp să se materializeze cât mai curând. Însă ai compromis bugetul – ceea ce înseamnă că te așteaptă un proiect mai costisitor, dar cu rezultate de-a dreptul desăvârșite. 

Așadar, indiferent dacă vrei să amenajezi un spațiu rezidențial sau unul HoReCa, un lucru e cert: nu e posibil fără compromisuri. Și poți compromite un atribut dintre cele trei: calitatea, bugetul sau durata. Dacă ai ajuns în punctul în care trebuie să alegi două, ține cont de așteptările și nevoile tale pe termen lung – cum ai vrea să arate și să se simtă spațiul tău în trei, cinci, șapte ani

Vei vedea că răspunsul va curge mai ușor înspre tine decât crezi, pentru că vei ajunge la aceeași concluzie pe care am îmbrățișat-o și noi: indiferent de ce compromiți, nu compromite calitatea. E ca și cum ai compromite calitatea stării de bine și chiar mai mult de atât: când compromiți calitatea, compromiți, inevitabil, pe termen lung, și celelalte două atribute.