Tot mai mulți dintre noi ne dorim un zâmbet alb, strălucitor. Este albirea dentară o soluție potrivită? Pentru că albirea dentară este un subiect controversat, dar atât de dorit de către toată lumea, îți lăsăm, în articolul ce urmează, informații despre ce tipuri de albiri există și cum se realizează și dacă ea afectează smalțul dinților.
În primul rând, de ce avem dinţii galbeni? Sunt multe motive pentru care dinţii tăi se pot îngălbeni – fie că vorbim despre alimente, băuturi sau diverse obiceiuri zilnice. Dinții sunt acoperiţi la exterior de smalţ, un ţesut dur alcătuit dintr-o reţea minerală de cristale care are un conţinut mic de apă, de numai 2%. Suprafaţa smalţului este acoperită cu numeroşi pori, asemeni unui burete, în care pot pătrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alţi coloranţi alimentari şi care pot păta dinţi. În timp, culoarea dinţilor va deveni din ce în ce mai întunecată, din cauza acestor pete.
Albirea dentară – fie că e albire dinți iași, Cluj, București – este un tratament dentar estetic, al cărei scop este ajute la îndepărtarea petelor de pe dinți, făcându-i mai albi și mai strălucitori. Conform Național Center for Biotechnology Information, este una dintre cele mai solicitate proceduri din cabinetele de stomatologie, tocmai datorită faptului că îmbunătățește în mod considerabil aspectul danturii.
Există mai multe tipuri de albire profesională a dinților:
- albirea externă cu laser sau cu lampa cu lumina polarizantă – este complet nedureroasă, medicul izolează întâi gingiile, aplică apoi gelul cu peroxid și, cu ajutorul unei lămpi, proiectează lumina polarizantă sau laser timp de 45-60 de minute pe dinți. Este considerată cea mai eficientă albire și prețul poate ajunge până la aproximativ 1000-1200 de lei. Poate presupune două sau trei sesiuni de lucru, iar efectele pot dura până la 2-3 ani, dinţii pot fi cu până la opt nuanţe mai albi, în funcţie de gradul de îngălbenire a acestora.
- albirea zoom – se face cu un aparat special, care folosește o lumina LED ce accelerează albirea dinților, iar durata unei sesiuni este de aproximativ 45 de minute. Dintîi pot deveni cu până la 8 nuanțe mai albi.
- albirea internă – un tip special de albire dedicat celor care au efectuat tratamente endodontice, adică de extragere a nervului. Lipsa acestuia poate duce la colorizarea canalului radicular și este nevoie de o decolorare internă a dintelui. În cazul în care albirea dentară sau alte tratamente restaurative nu au funcționat, pentru a avea un zâmbet frumos și armonios e bine să știi că mai există și fațete dentare iași, un tratament de restaurare care presupune acoperirea dinților (după ce au fost tratați – nu punem peste carii) cu foițe de ceramică