Sistemul imunitar acționează în organism precum un prieten discret care te prinde de mână și te protejează de pericolele pe care tu însuți nu le poți vedea. Se luptă precum niște super-eroi cu bacteriile și virusurile care vor să invadeze organismul și, de cele mai multe ori, câștigă lupta. Alteori, nu.
Ce este sistemul imunitar?
Medical vorbind, sistemul imunitar este o rețea de celule specializate în apărarea organismului împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, paraziti, ciuperci). Sistemul imunitar are un rol vital pentru organism pentru că nu doar atacă agenții patogeni care vor să pătrundă în organism, ci îi și memorează pentru a-i distruge și în eventualitatea unui contact viitor.
Cum funcționează sistemul imunitar?
Explicația simplă este că celulele imune detectează organismele străine care vor să pătrundă în corp și încearcă să le elimine se prin diferite mecanisme. De cele mai multe ori, sistemul imunitar reușește de unul singur să combată intrușii. Când eșuează, organismul este ajutat cu medicamente, precum pastile candida, să facă față bolii.
Semnele unui sistem imunitar slăbit
Iată câteva semne de avertizare pentru un sistem imunitar slăbit:
1. Răcești frecvent
Nici nu-ți trece bine o răceală că deja te lovești de alta. Aceste infecții respiratorii sunt, de fapt, boli autolimitate care se manifestă în funcție de cât de agresiv este virusul, dar și cât de puternic este sistemul imunitar. Ele se transmit prin aer, de la o altă persoană bolnavă și sunt extrem de frecvente în sezonul rece.
2. Ai dureri de mușchi și de articulații
Durerile musculare și de la nivelul articulațiilor trădează un sistem imunitar slăbit, pentru că ele apar pe fondul unor carențe în vitamina C, B, ori deficiențe în minerale și electroliți.
Medicii recomandă persoanelor cu astfel de probleme să urmeze tratamente cu pastile pentru articulatii si oase, pe lângă fizioterapie și masaj.
3. Ai reacții alergice la alimente pe care le-ai mai consumat
Dacă începi să ai simptome alergice sau intoleranțe alimentare orice ai mânca, chiar și la alimentele pe care le-ai mai consumat în trecut, e posibil ca acesta să fie un semn de avertizare de la sistemul tău imunitar. Uneori, când este slăbit, confundă elemente din alimente cu invadatorii.
Uneori, sistemul imunitar are nevoie de o mână de ajutor din partea ta pentru a fi în cea mai bună formă. Și sunt multe lucruri pe care le poți face ca să-l ajuți: fă mișcare în mod frecvent, consumă alimente cât mai sănătoase, bea apă și odihnește-te înainte să ajungi la o stare generală de epuizare. De cele mai multe ori .. este suficient!