Să cumperi un cadou poate fi o provocare. Nu doar că trebuie să alegi ceva care să-i placă persoanei respective, însă trebuie să te și asiguri că este un cadou potrivit relației dintre voi și ocaziei. Oamenii și sărbătorile diferite au nevoie de cadouri diferite – iar să alegi cadoul optim e mai dificil decât pare. 

 

Ar trebui să includ bonul? Cât e normal să cheltuiesc pe un cadou de nuntă? Să întreb ce vrea? Dacă ți-ai pus vreodată una dintre aceste întrebări, dăruitorii cu suflet de la Anyoli sunt aici să îți prezinte 8 reguli nescrise ale cadourilor de care să ții cont de acum încolo. Iată ce ne-a transmis echipa Anyoli:

  • Nu întreba direct ce își dorește 

Aceasta este o regulă care are mai multe excepții, dar, în mod firesc, nu ar trebui să întrebi pe nimeni „ce să îți iau?” – pentru că îl poate face pe destinatar să se simtă inconfortabil. Excepția apare în două situații: 

  • în cazul familiei, când poate îți poți permite să adresezi această întrebare;
  • atunci când „îmbraci” altfel întrebarea, într-o subtilitate care totuși să îți aducă răspund: „Și, ce lucruri intenționezi să îți mai cumperi în viitor?”.

  • Punem sau nu bonul în cadou?

Răspunsul pe scurt este nu – pe bon se află și valoarea cadoului, iar destinatarul nu trebuie să știe ce buget ai alocat cadoului său. În schimb, alege să păstrezi bonul asupra ta (adică nu îl arunca imediat ce ai ieșit din magazin), și anunță-l pe destinatar că, dacă vrea să schimbe produsul, dacă nu i se potrivește etc, ți-l poate da înapoi și vei face tu schimbul. 

  • Politica organizației 

Înainte să-i faci șefului tău un cadou, asigură-te că ai citit politica / cultura organizației. De ce spunem asta? Pentru că sunt multe companii în care directorii nu au voie să primească daruri de la angajați. 

 

  • bonus: când vine vorba de cadoul pentru șef / colegi de muncă / colaboratori etc, nu uita să nu iei niciodată un cadou prea intim sau personal. Cu cât sunteți mai îndepărtați, cu atât cadoul tău ar trebui să fie cât mai discret.

  • Nu oferi cadouri pe care le-ai primit
Citeşte şi   Cele mai bune prețuri la apartamente în zona Unirii din București

Aceasta este o regulă pe care mulți dintre noi am încălcat-o cel puțin o dată: ai primit un cadou, nu ți-a plăcut, l-ai lăsat să se prăfuiască în noptieră. Apoi a venit aniversarea unei amice și te-ai gândit să îi oferi acel cadou, ca să economisești bani. 

Asta nu e întocmai elegant – nu e un cadou personalizat, nu e un cadou în care ai depus nici timp, nici efort. Dacă nu mai folosești acel obiect, vinde-l sau donează-l, însă nu îl oferi cadou altcuiva. 

  • Cadouri cu suflet 

O regulă nescrisă a cadourilor este că nu e firesc să oferi un cadou simbolic, pe principiul „gestul contează” – asta este valabil mai ales pentru rudele apropiate și prietenii dragi. 

E important să acorzi timp alegerii unui cadou, fie că vorbim de alegerea unei bijuterii cu stocare inteligenta, care să „oglindească” amintiri pe telefon, fie că vorbim de un alt cadou. Nu doar investiția materială într-un cadou contează: trebuie să investești atenție, timp și efort. Să mergi pe principiul „gestul contează” e una dintre cele mai mari greșeli pe care le-ai putea face când achiziționezi un cadou. 

“Chiar dacă darul perfect nu există, există metode prin care ceea ce dăruiești devine perfect. Și ce poate fi mai frumos și original decât să oferi o parte din sufletul tău alături de obiectul pe care îl alegi? În cazul Anyoli, obiectul fiind o bijuterie din materiale prețioase și semiprețioase.” – ne spune Nadia Visan, fondatoarea buticului de bijuterii inteligente anyoli.ro. 

 

Însă acum probabil te întrebi…ce sunt bijuteriile inteligente?

În România, conceptul de „bijuterie inteligentă” a fost adus la viață de către Nadia Visan, fondatoarea Anyoli.ro și îl putem defini astfel: o bijuterie personalizată digital. Adică, deși nu e gravată, însă transmite un mesaj. Cum e posibil? Nu, nu vorbim despre o utopie – ci doar despre bijuterii smart, care folosesc tehnologie patentată: instalezi aplicația Anyoli și cu ajutorul ei scanezi bijuteria. Iar, pe ecranul telefonul, îți va apărea: mesajul de la cel iubit, câteva cuvinte, data la care v-ați cunoscut, fotografia voastră favorită. Practic, absolut orice mesaj poate fi transmis cu ajutorul unei astfel de bijuterii – la acest nivel a ajuns arta bijuteriei astăzi. 

 

Citeşte şi   3 lucruri despre dependența de jocuri de noroc pe care cel mai probabil nu le știai

Motivul? Nimic mai simplu: unele momente merită mai mult decât o simplă bijuterie. Merită o bijuterie care să spună o poveste. Iar bijuteriile inteligente asta fac: spun „te iubesc” și „mulțumesc”, încărcându-ne de emoție. 

  • Aspectul chiar contează

Dacă ai crezut până acum că „prezentarea cadoului nu contează”, poți uita de acest gând. Aspectul unui cadou chiar contează – la urma urmei, înainte ca destinatarul să vadă cadoul propriu-zis, vede punga de cadou, cutia sau hârtia colorată. Asigură-te că ambalezi cadoul frumos – nu oferi niciodată un cadou neîmpachetat sau care are încă eticheta de preț pe el. 

  • Nu contează cât cheltuiești, ci cum 

Nu există un buget alocat pentru cadoul de nuntă, de Crăciun, de botez etc – suma variază în funcție de relația dintre tine și destinatar. Este și logic – dacă se căsătorește o prietenă îndepărtată din liceu, vei putea aloca o sumă mai mică de bani cadoului decât dacă s-ar căsători sora ta, de exemplu. Contează însă cum cheltuiești – mai bine zis, în ce alegi să investești pentru cei apropiați. 

 

A dărui înseamnă a clădi punți invizibile între oameni care creează conexiuni între suflete pe termen nelimitat. Noi credem că o atenție oferită din adâncul inimii nu cunoaște noțiunea timpului, ea reușește să persiste învingând trecerea lui. De aceea, deși ne uităm adeseori la pret, totuși, sunt cazuri în care, e bine sa uitam de pret. Iar cand spun cazuri mă refer la cei foarte dragi nouă.” – Nadia Vișan, anyoli.ro

 

  • Sunt acceptate voucherele cadou?

Să oferi bani în general nu e o idee bună de cadou – însă voucherele cadou nu sunt doar acceptate, ci și indicate atunci când nu ești complet sigur de achiziție. Totuși, asigură-te că nu dai niciodată un voucher cadou pur și simplu: împachetează-l într-un plic frumos, scrie o notiță care să-ți explice alegerea, pune-l poate într-un buchet de flori. 

 

Citeşte şi   Cum sa ai o aparitie impresionanta de Revelion? 5 propuneri pentru tinute demne de noaptea dintre ani!

Un lucru este cert: nu poți oferi orice, oricui. Și chiar dacă știm că gestul contează, realitatea e că acest lucru nu e întocmai suficient pentru un cadou reușit. Cea mai importantă regulă nescrisă a cadourilor? Pune efort. Lasă-l pe celălalt să vadă că te-ai gândit la el, că ai vrut să conturezi un cadou care, peste ani, să se transforme în amintire – și nu în suport pentru praf în noptieră.