Boala parodontală este o afecțiune inflamatorie, prezentă la nivelul gingiilor și a țesuturilor de susținere, cu evoluție progresivă, de lungă durată, care poate duce la pierderea definitivă a dinților naturali.
În cazul în care te confrunți cu parodontoză, o modalitate modernă de tratament este cu ajutorul laserului, care te va ajuta să îți păstrezi funcționalitatea dentară vreme îndelungată.
Ce trebuie să știi despre terapia laser?
Terapia laser reprezintă progresul tehnologic în materie de stomatologie modernă. Laserul a apărut prima dată în SUA, fiind aprobat imediat de către FDA. Principalul avantaj al terapiei cu laser este reprezentat de modalitatea minim invazivă de chiuretaj și planare radiculară, ce oferă rezultate imediate, menținute vreme îndelungată (comparabil cu metodele tradiționale).
Boala parodontală are la bază o infecție bacteriană, iar folosirea laserului în terapie se datorează rolului bactericid și detoxifiant în tratarea inflamației. De cealaltă parte, parodontoza tratament laser are o eficiență dovedită și în eliminarea Aggregatibacter actinomycetemcomitans, o bacterie ce conferă agresivitate bolii parodontale.
Spre deosebire de tratamentele convenționale, terapia cu laser permite pătrunderea în zonele greu accesibile, cum ar fi cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, înlăturând temeinic, dar cu blândețe, bacteriile care duc la boala parodontală.
De asemenea, studiile au relevat faptul că metodele tradiționale de chiuretaj nu îndepărtează în totalitate țesutul de granulație, fapt care împiedică regenerarea imediată a acestuia. Aplicând chiuretajul laser, tehnica nu va lăsa în urmă țesut infectat, astfel reducându-se timpul necesar vindecării.
Ce avantaje oferă terapia laser în tratamentul bolii parodontale?
Atunci când este necesar tratamentul chirurgical, beneficiile terapiei laser, comparativ cu metodele tradiționale sunt următoarele:
- Sunt necesare doar 2 ședințe de tratament;
- Disconfortul este minim pentru pacient, atât în timpul intervenției, cât și post-operator;
- Post-operator nu apar sângerări, umflături sau vânătăi;
- Recuperarea este rapidă, nefiind necesară întreruperea activităților sociale;
- Retracția gingivală este minimă sau chiar absentă;
- Pacientul nu are sensibilitate dentară post intervenție.
Ce presupune un tratament laser pentru parodontoză?
Utilizarea laserului este doar o parte din proces, iar în general, pașii care trebuie parcurși în tratamentul parodontal sunt: eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului, decontaminarea, chiuretajul sub și supragingival și biostimularea laser (pentru regenerarea mai rapidă a țesuturilor).
Etapa 1 – pre-chirurgical
În această etapă, pacientul va fi evaluat din punct de vedere parodontal, prin colectarea datelor prin prin parodontometrie (măsurarea pungilor parodontale), radiografii, istoric și factori de risc. Cel mai adesea, această fază include detartrajul supra și subgingival, evaluarea stării de sănătate orală și a igienei dentare și rezolvarea problemelor legate de carii, plombe, diverse lucrări protetice.
Etapa 2 – chirurgical
Aceasta etapă se continuă doar după respectarea protocolului de la etapa 1. În acest caz, tratamentul chirurgical poate fi instaurat la unul sau mai mulți dinți, în funcție de așezarea și adâncimea pungilor parodontale. În timpul procedurii se va folosi un anestezic local, astfel încât pacientul să nu simtă niciun disconfort.
Etapa 3 – post-chirurgical
În această etapă, grija se va concentra pe dinții și gingiile care au fost supuse tratamentului și presupune: periajul delicat al dinților (prin utilizarea unor periuțe cu dinți moi sau folosirea apei de gură), periajul interdentar (la o săptămână post-chirurgical), iar la 3 luni după procedură se va realiza un detartraj supragingival.
Altă boală care poate avea nevoie de tratament este periimplantita , o afectiune care apare uneori după tratamentul cu implant dentar și este cauzată de strangerea resturilor alimentare în zona în care a fost introdus implantul.