Cariile dentare sunt cea mai comună problemă a danturii și o întâlnim la pacienți de toate vârstele. Ereditar sau nu, cariile apar și riscă să amenințe sănătatea dintelui afectat și a celor de lângă el. Cum tratezi cariile dentare?
În primul rând, decât să tratezi, mai bine previi.
- De aceea, o vizită la 6 luni într-un cabinet stomatologic este o metodă de a observa cariile atunci când sunt mici. Dacă le observi din timp, tratarea este mai ușoară, mai rapidă și mai eficientă din toate punctele de vedere.
- Efectiv, medicul stomatolog îți va curăța dintele de carie, va trata canalul și va scoate nervul dacă este nevoie, apoi va plomba dintele. Totul poate fi realizat într-o singură ședință. Scapi și de stres, și de durerea de măsea de care ne temem cu toții.
Dacă ai ajuns în stadiul de abces dentar, în primul rând va trebui să iei antibiotic pentru ca țesutul să se desumfle și infecția să nu se răspândească în corp. Dacă abcesul dentar nu cedează cu medicamente, medicul stomatolog poate drena punga de puroi în cabinet – procedeu dureros de cele mai multe ori – cel puțin după ce anestezia își pierde efectul. Apoi va verifica meticulos cauza problemei și îți va trata caria. Dacă dintele este suficient de afectat încât să nu mai poată fi refăcut prin intermediul unei plombe dentare, vei avea nevoie de o coroana dentara ce redă atât aspectul natural al dintelui, cât și funcționalitatea sa în procesul de masticație. Va costa mai mult decât plomba dentară, dar este mult mai longevivă și arată mult mai bine.
Cea mai gravă situație este atunci când majoritatea dinților sunt atât de afectați de carii sau parodontoză, încât singura cale de a-i salva pe cei relativ sănătoși este extracția celor extrem de afectați. Medicul îi va păstra pe cei care nu se mișcă și sunt suficient de viguroși pentru a te ajuta în procesul de masticație, iar pentru a acoperi golurile, va aplica proteze dentare. Fixe sau mobile, depinde de caz, ideea este că vei putea zâmbi și mesteca bine din nou.
Pentru a păstra cât mai mult dinții naturali, igiena zilnică este obligatorie.
Periaj de cel puțin două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare, control periodic și detartraj de cel puțin două ori pe an, acesta este ritualul de căpătâi al unei igiene orale corespunzătoare. Cu cât ai mai mare grijă de dinții tăi, cu atât vei zâmbi mai mult fără să scoți din buzunar sume uriașe.