Dacă te confrunți cu dureri mandibulare, iar dinții tăi au un aspect mai puțin estetic, cel mai bine ar fi să consulți un ortodont,în vederea unui tratament cu aparat dentar. Spre deosebire de aparatele dentare clasice, un aparat dentar invizibil, cum este și Invisalign, asigură un tratament eficient, rapid, ale cărui rezultate sunt de lungă durată, fără a fi observat de cei din jur. 

 

Poziția incorectă a dinților nu este neapărat o problemă estetică, cât și una care ține de funcționalitatea dinților – de la mușcătură până la vorbire. De altfel, dinții îngrămădiți sau suprapuși sunt răspunzători și de apariția cariilor dentare de profunzime, pentru care poate fi necesară chiar și o intervenție chirurgicală.

 

Dacă optezi pentru un aparat dentar Invisalign, îți vei putea corecta mușcătura, astfel încât dinții tăi să aibă o poziție corectă pe arcadă. 

Ce este un aparat dentar invizibil?

Dacă la apariția aparatelor dentare, multe dintre tratamente erau cunoscute ca fiind vizibile și dureroase, odată cu dezvoltarea tehnologiei medicale nu mai este cazul. Aparatul dentar invizibil se distinge prin faptul că singura persoană care știe de existența acestuia este doar purtătorul, acestea nefiind vizibile pentru cei din jur. 

Cum funcționează Invisalign?

Invisalign este un aparat dentar ce are la bază gutiere (cunoscute și ca alignere) transparente, care se poartă secvențial, cu scopul de a ajusta dinții. Practic, sistemul va muta poziția actuală a dinților către cea recomandată, în mai multe etape. Astfel, fiecărei etape îi corespunde o gutieră. 

 

Invisalign poate avea între 6 și 40 de aligneri, pentru a trata corespunzător anomaliile dentare minime până la cele mai complexe cazuri. Fiecare aligner mută dinții pe distanțe de 0.25 – 0.33 de milimetri. Astfel, gutierele sunt realizate dintr-un material termoplastic elastic care aplica o presiune pe dinți, astfel încât aceștia să se deplaseze în direcția specificată de tratamentul ortodontic.

Care sunt avantajele un tratament ortodontic cu Invisalign?

În principiu, orice pacient cu dinți sănătoși poate opta pentru acest aparat dentar. Cu toate acestea, este indicat ca cei mici, care au încă dinți de lapte pe arcade, să nu îl folosească. Folosit în tratamentele ortodontice, Invisalign poate oferi următoarele soluții de rezolvare ale problemelor:

 • Dinți aglomerați – care pot conduce către carii de profunzime și probleme gingivale;
 • Malpoziții dentare – poate conduce la apariția cariilor, iar în final la pierderea dinților;
 • Mușcătura incorectă;
 • Spații existente între dinți.

Avantajele oferite de Invisalign

Pe lângă faptul că este un tratament ortodontic 100% personalizat, în funcție de dantura fiecărui pacient în parte, Invisalign oferă și următoarele beneficii:

 • Corectarea problemelor dentare cauzate de dinții aglomerați;
 • Corectarea distanțelor interdentare și rezolvarea problemelor de ocluzie;
 • Tratament 100% invizibil;
 • Confort sporit al pacientului;
 • Perioada de purtare variază între 18 și 20 de ore, în fiecare zi;
 • Forța aplicată este constantă și controlată, pentru a nu genera dureri sau neplăceri;
 • Rezistență și durabilitate;
 • Nu afectează în niciun fel membrana obrajilor, gingia (nu produce afte sau gingivita) sau a buzelor.

Ce presupune igiena în cazul aparatul dentar Invisalign?

În cazul acestui aparat dentar, lucrurile stau cu totul diferit. Dat fiind că sunt realizate din acril, acestea pot fi îndepărtate cu ușurință, în orice moment, pentru a mânca, bea sau pentru igiena orală. Astfel, se recomandă periatul dinților, de fiecare dată înainte de plasarea aparatul dentar, folosirea apei de gură și a aței dentare. Iar curățarea aparatului se face cu jet de apă sau plasarea acestuia într-un pahar de apă cu o pastilă efervescentă de curățare, după care se păstrează în cutia specială, dezinfectată.