Din punct de vedere social, putem spune că traversăm o perioadă dificilă. Nu este doar consecința celor doi ani de pandemie și nici consecința conflictului militar de lângă noi. Societatea modernă în care trăim de mai bine de 20 de ani, este una dintre cauze. Costurile mari ale vieții de zi cu zi, ofertele de produse noi, prețul foarte ridicat al locuințelor și lucrurilor de calitate, au schimbat preferințele oamenilor, în ceea ce privește job-ul ales.

Este un lucru la care sociologii, mai mult ca sigur că s-au așteptat. Așadar, în ceea ce privește preferințele românilor pentru anumite locuri de muncă din ultimii 5 ani, putem spune că multă lume s-a îndreptat către acele locuri de muncă unde se obțin câștiguri mari.

Top-ul celor mai preferate locuri de muncă din ultimii 5 ani

Preferințele românilor, în general, au fost asemănătoare, pe perioada ultimilor 5 ani. În TOP-ul meseriilor persoanelor calificate se situează 3 domenii importante: vânzările, logistica și contabilitatea. Acestea erau preferințele la nivelul anului 2019. Apoi, au apărut și alte domenii de interes maxim: management și IT, resurse umane și inginerie.

Este lesne de înțeles de ce acest clasament arată în felul acesta. Începând cu anul 2017, preferințele românilor au fost foarte precise: nivelul de salarizare și posibilitățile de câștig. Domeniul vânzărilor este în continuare în TOPUL celor mai populare joburi. Cunoști și tu, la fel de bine ca și mine, avantajele celor care lucrează în vânzări. Există venituri mult mai bune suplimentare, față de salariu. De asemenea, este un domeniu în care provocările apare continuu. Din punctul de vedere al atractivității, pot spune că este unul dintre cele mai dinamice domenii.

Domeniul managementului este la fel de bine remunerat. Mai ales posturile de directori generali sunt foarte bine plătite de către companiile mari, cu cifre de afaceri impresionante. Domeniul IT este într-o continuă expansiune. Încă suntem deficitari la acest capitol și datorită faptului că tinerii, în special, preferă să lucreze în străinătate.

Pentru persoanele cu un nivel de pregătire mai redus

Din acest punct de vedere, locurile de muncă din străinătate sunt în TOP. Dintre aceste locuri de muncă, cele mai solicitate au fost locurile de muncă specifice care nu necesită o calificare ridicată cum ar fi: șoferi, muncitori în domeniul construcțiilor, logistică, îngrijire bătrâni, agricultură, etc.

Este o tendință care a continuat și în timpul pandemiei și probabil, va continua mai ales după ce pandemia se va termina. Mulți români preferă să lucreze în străinătate, mai ales tinerii, în primul rând din cauza salariilor bune oferite de cele mai multe oportunități oferite de o agentie de recrutare Bucuresti.

În prezent, acestea au crescut și sunt foarte atractive. De asemenea, mai este vorba și despre faptul că acolo sunt mult mai apreciați și pot avea o viață mult mai bună. Nu sunt deloc lipsite de importanță multiplele posibilități de distracție, pe care țările străine le oferă.

Pentru persoanele care decid să rămână și să lucreze în țară, în domeniile locurilor de muncă pentru persoane cu studii medii, nivelul salarial este foarte scăzut, în momentul de față. Este una dintre cele mai mari nemulțumiri, pentru care autoritățile statului vor trebui să găsească soluții rapide.                  

 

 

Citeşte şi   CUM să alegi cel mai bun detector de fum sau gaz metan