Numărul persoanelor care solicită medicilor stomatologi servicii complexe, de implantologie și de radiologie, este în continuă creștere în România, după cum arată statisticile.

Inclusiv în perioada pandemiei de COVID-19, românii au avut nevoie de aceste servicii. În topul afecțiunilor și nevoilor pentru care românii și-au făcut programare la cabinetele stomatologice se numără:

  • tratamentul parodontoză
  • consultul periodic de reglare pentru aparat dentar
  • cariile

Dr. Andrei Constantinovici, medic stomatolog specializat în implantologie, estetică și protetică dentară, coordonatorul clinicilor Dentaplus din București, ne explică această schimbare de comportament.

„Pacienții trebuie să își dea seama că își permit mai puțin că oricând timpul pierdut și reexpunerea la riscuri biologice în cazul în care ar trebui să reia tratamentul de la capăt în cazul unui eșec inițial”,

declara medicul Andrei Constantinovici.

Tratament parodontoză

În cazul parodontozei, de exemplu, primele semne ale apariției bolii (sângerarea gingivală, inflamarea gingiilor, dureri ușoare) sunt adesea ignorate, iar paciențîi se prezintă adesea la medic atunci când afecțiunea se află într-un stadiu avansat. Într-o astfel de situație, vorbim despre un tratament parodontoză de lungă durata. În lipsa unui tratament parodontoză complet, boală poate cauza distrugerea unor părți importante din țesutul gingival și os, dar și structura dinților.

După apariția plăcii dentare și a tartrului, semnele bolii parodontale care determina paciențîi să-și facă programare la medic sunt:

  • dureri în timpul mestecarii alimentelor.
  • disconfort la contactul cu alimente foarte reci sau foarte calde.
  • apariția infecțiilor sau a pungilor parodontale (abcese).
  • retragerea gingiilor că urmare a inflamației și expunerea rădăcinii dinților.
  • mobilitatea dinților (dinți care se mișcă) sau schimbarea poziției acestora.
  • halitoza (respirația urat mirositoare).
Citeşte şi   Better smile: 6 lucruri pe care nu le știai despre stomatologie

„Evident mulți pacienți se cramponează de aspectul financiar al unui tratament stomatologic atât de amplu. Nu este un secret că tratamentele stomatologice de calitate au un cost destul de ridicat întrucât acoperă materialele costisitoare, tehnologia avansată dar nu în ultimul rând eforturile și cunoștințele de excepție ale echipei de medici și tehnicieni dentari. Însă nerealizarea tratamentului complet nu este o soluție căci nerezolvarea problemelor și a dezechilibrelor sau alegerea unor soluții de tratament parțiale din motive de “ economie” va duce la apariția de complicații ce vor necesită în cele din urmă efort și costuri chiar mai mari pentru a fi soluționate.”,

afirmă medicul Andrei Constantinovici.

Aparat dentar

În cazul persoanelor care urmează tratamente ortodontice, controalele regulate la medicul stomatolog nu suportă amânare. Purtarea unui aparat dentar poate dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de afecțiunea ce trebuie corectată și de vârstă. Pentru succesul tratamentului, controalele periodice sunt esențiale. Acestea se stabilesc de către medicul ortodont în funcție de aparatul dentar utilizat.

“Probabil cel mai important aspect în cadrul fazei de diagnostic îl reprezintă analiză mușcăturii (ocluziei). Acest aspect nu este deloc simplu de analizat și necesită de obicei mai multe ședințe de tratament care se pot întinde pe durata a mai multor săptămâni.

Abia după culegerea completă de date și stabilirea corectitudinii mușcăturii se poate realiza un plan de tratament complet și corect și doar așa știm tot ce putem face pentru a ne ajută pacienții.” – continuă dr.  Andrei Constantinovici.

Cariile

În țara noastră, cariile dentare reprezintă cea mai frecventă problemă stomatologică. De aceea, tratamentul endodontic, cunoscut și că „tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”, este una dintre cele mai răspândite proceduri medicale stomatologice.

Citeşte şi   Pe fond pandemic, anxietatea și stresul ne afectează și sănătatea orală. Ce e de făcut, cu dr. Andrei Constantinovici

În cazul cariilor netratate, riscul cel mai mare este acela că inflamatia sau necroză pulpei unui dinte se pot extinde și la dintîi vecini.

Tehnologiile moderne, cum este intervenția endodontica sub microscop, poate face însă diferența între salvarea și extracția dintelui.

Prin intermediul unui tratament de canal la microscop este eliminată complet infecția din canal, zona asupra căreia s-a intervenit este curățată, iar dintelui afectat îi este adăugată o coroană dentară, cu rol de protecție.

Cele mai frecvente semne ale unei infecții pulpare sunt:

  • durere care se poate extinde și zonele învecinate maxilarului.
  • sensibilitate dentară.
  • ganglioni umflați în jurul gâtului și al capului.
  • reapariția durerii la un dinte tratat în trecua

“Probabil că toată lumea se gândește la medicul stomatolog când simte o durere dentară. Însă câți oameni se gândesc la medicul stomatolog când experimentează dureri de cap, dureri de ceafă, dureri în regiunea urechilor? Da! Patologia pe care o tratează stomatologul modern în 2020 este una complexă care depășește strict sfera dentară.” – dr. Andrei Constantinovici