Tampoanele și absorbantele reprezintă cele mai utilizate produse menstruale și, cu toate acestea, multe femei fac confuzie între ele sau folosesc noțiunea de ”tampon” chiar și atunci când se referă la absorbante. Ca să poți alege cea mai bună variantă pentru tine, trebuie să știi care este diferența dintre cele două produse și care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Tampoane – utile pentru momentele în care vrei să fii activă

Tampoanele sunt produsele menstruale care se introduc în vagin și care te protejează împotriva scurgerilor abundente. Dacă este introdus corect (cu mâna sau cu un aplicator special), nici măcar nu îl vei simți înăuntru – ai grijă însă să lași afară ața pentru a-l putea scoate în momentul în care s-a umplut. 

Tampoanele au multiple avantaje: sunt discrete, pot fi folosite cu succes la piscină sau la practicarea oricărui sport în perioada menstruală, oferindu-ți libertate de mișcare. Dacă vrei să optezi pentru astfel de tampoane, trebuie să fii atentă și să schimbi tamponul la timp pentru a evita sindromul șocului toxic. Mai mult decât atât, dacă lași tamponul o perioadă mai mare de timp înăuntru, te poți confrunta cu iritații sau chiar cu infecții la nivelul vaginului – infecțiile pot fi evitate prin folosirea unor tampoane organice ce nu conțin substanțe toxice. Acesta este și motivul pentru care nu se recomandă purtarea tampoanelor noaptea.  Un alt dezavantaj pe care ar trebui să îl iei în considerare (mai ales dacă nu ai folosit niciodată un tampon) este disconfortul minim care ar putea să apară dacă nu îl introduci corect. Nu trebuie însă să îți faci probleme pentru că va dispărea rapid. 

Absorbante – utile pentru zilele cu flux abundent

Citeşte şi   Care este prețul unui aparat dentar și când este timpul să mergi la un cabinet stomatologic?

Absorbantele sunt cele care se lipesc pe lenjeria intimă și te protejează împotriva scurgerilor menstruale, indiferent de cât de mare este fluxul. Tocmai din acest motiv absorbantele sunt recomandate în zilele cu flux mare sau noaptea, atunci când schimbarea frecventă a tamponului nu este chiar comod. Absorbantele sunt mai ușor de folosit decât tampoanele și mai sigure din punct de vedere al sindromului de șoc toxic (TSS) – studiile au arătat că riscul de TSS este mult mai scăzut în cazul femeilor care folosesc absorbante (în special absorbante organice – poți găsi pe Enroush astfel de produse) decât în cazul femeilor care folosesc tampoane. 

Există totuși și câteva dezavantaje ale absorbantelor: sunt vizibile, deci nu pot fi folosite la piscină, dar nici în cazul activităților fizice intense pentru că se pot deplasa și pot produce accidente (îți poți păta hainele mai ușor). Dacă nu sunt schimbate la timp, poți simți un miros neplăcut, dar și un ușor disconfort. 

Decizia finală îți aparține – nu trebuie neapărat să alegi o opțiune, ci le poți folosi pe ambele, în funcție de nevoi. Poți opta pentru tampoane când vrei să mergi la piscină sau la alergat în parc și în restul timpului în care nu ești activă, să folosești absorbantele. Indiferent de situație, îți recomandăm produsele menstruale din bumbac organic, pentru că sunt mai sigure pentru organism și ajută și la protejarea mediului înconjurător.