Sub zorii unei noi epoci guvernate de teamă și nesiguranță, suferim modificări pe toate planurile. Iar lumea stomatologică nu face excepție. Felul în care privim vizita la dentist și tratamentele stomatologice nu va mai fi niciodată la fel. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre felul în care va arăta stomatologia post-covid atât pentru pacienți, cât și pentru cabinete.
Siguranță desăvârșită
Cabinetul stomatologic era, încă de dinainte de coronavirus, un mediu steril și sigur, însă în era post-covid vom avea de-a face cu norme de siguranță sporite, care să maximizeze precauția împortiva tuturor virusurilor, de la hepatite și până la HIV.
„Planurile de tratament bazate pe grabă și zgârcenie distrug stomatologia de calitate. Pacienții trebuie să își dea seama că își permit mai puțin ca oricând timpul pierdut și reexpunerea la riscuri biologice în cazul în care ar trebui să reia tratamentul de la capăt în cazul unui eșec inițial. Este vitală crearea unui mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres, cu o echipa medicală ce are timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și se poate focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție. – dr. Andrei Constantinovici”
În cele ce urmează, cabinetele stomatologice vor trebui să își regândească mecanismele de apărare împotriva transmiterii oricărei infecții. Protocoalele de dezinfecție, dezinfecția aerului, aerisirea continuă și fluxul sigur dintre clienți, chiar dacă asta înseamnă reducerea tratamentelor stomatologice ce pot fi realizate într-o zi.
Digitalizarea, vitală în era post-covid
Până acum priveam digitalizarea ca pe un artificiu „nice to have”, un moft, însă în era post-covid, digitalizarea stomatologică devine vitală pentru siguranța desăvârșită din cabinet. Modernizarea continuă a stomatologiei aduce nu doar soluții inedite de tratament, cu o durată minimă de realizare, precum un aparat dentar invizibil, ci și operațiuni digitale care scutesc pacientul de extra-vizite în cabinet.
Putem compara amprentarea clasică cu cea digitală: amprentarea clasică implică un proces de aproximativ 10 minute, în vreme ce scanarea intraorală – amprentarea digitală – durează un minut. Dincolo de timpul câștigat, digitalizarea în stomatologie vine cu încă un beneficiu major: precizie completă.
Doctorul, artizan de zâmbete și empatie
Dacă până acum eram mulțumiți de tratamente eficiente, astăzi avem nevoie de ceva mai mult de atât: de înțelegere și empatie din partea specialistului. Comunicarea devine mai importantă ca niciodată, întrucât pandemia ne-a accentuat temerile față de dentist. În aceeași măsură, suntem interesați de ceva mai mult decât costul și durata unui tratament: întrebarea cât costă un aparat dentar safir? se transformă în era post-covid în cum mă va face tratamentul cu un aparat dentar din safir să mă simt după finalizarea sa?
În stomatologia ce va urma, suntem ghidați de efectele a la long pe care tratamentele noastre le vor avea, și nu doar de felul în care ne vor îmbunătăți dantura, ci felul în care ne vor îmbunătăți calitatea vieții.
„Mai mult ca oricând medicul dentist, indiferent cât este de priceput în a face dinți, va trebui să înțeleagă că nu tratează o doar o gură cu dinți ci un om, un pacient cu nevoi, sentimente, temeri, program de lucru, timp liber de pierdut în trafic limitat etc. De aceea dentistul post covid trebuie să livreze un tratament customizabil, care să respecte nevoile clinice ale pacientului dar să țină cont și de individualitatea fiecărui pacient. – dr. Andrei Constantinovici”
Stomatologia în tihnă, singura stomatologie post-covid de care avem nevoie
Pandemia ne-a făcut să apreciem lucrurile făcute în tihnă – lent, dar bine. Stomatologia post-covid nu va mai fi niciodată la fel, pentru că vremurile în care voiam tratamente rapide, cu o durată scurtă de realizare, au apus – acum avem nevoie mai mult ca niciodată de tratamente eficiente, realizate în tihnă, tratamente care nu fie realizate pe grabă, în viteză. Stomatologia în tihnă, stomatologia sustenabilă – cunoscută pe plan internațional drept slow dentistry – se referă la tratarea afecțiunilor într-un ritm natural și cu focus pe siguranță, corectitudine și empatie.
Nu vom mai căuta cea mai ieftină opțiune pe care o avem, ci pe cea mai sigură – suntem dispuși să plătim mai mult pentru siguranță și eficiență garantate, atât timp cât avem parte de transparență din partea stomatologului. Lumea dentară se schimbă – ne aflăm sub haloul unor modificări care ne vor face să nu mai punem preț pe preț, ci mai degrabă pe felul în care tratamentul ne va îmbunătăți viața per ansamblu.