Gastronomia este o adevărată artă, tocmai acesta este motivul pentru care tindem să apreciem foarte mult persoanele care pot să gătească foarte bine. Faptul de a găti implică foarte multe dimensiuni. Pentru ca un preparat să iasă bine trebuie să fii conștient de reacțiile chimice care au loc atunci când gătești. Viteza, intensitatea, temperatura, durata, cantitatea și armonia aromelor sunt toate aspecte de care trebuie să ții cont. Nu este de mirare că există tot mai mulți oameni care preferă să mănânce la restaurant în loc să gătească pentru ei. 

Cu toate acestea, poți să ajungi să gătești bine prin exercițiu și dacă eviți aceste greșeli pe care orice începător le face în bucătărie: 

Începi să gătești până nu ai citit rețeta complet

Atunci când gătești după o rețetă, nu începe niciodată să gătești până nu ai citit toate ingredientele și toți pașii. În acest fel poți să ai toate ingredientele pregătite, în loc să îți dai seama că îți lipsesc mai multe sau că nu sunt măsurate ori mărunțite la timp. De asemenea, există rețete care presupun o pregătire de lungă durată a ingredientelor. De exemplu, un preparat cu carne ar putea presupune marinarea acesteia pentru mai multe ore. Așadar, nu ai vrea să faci această greșeală. 

Greșeli legate de alimente la frigider

Majoritatea persoanelor au tendinta de a pune carnea în tigaia încălzită sau pe grătar, direct de la frigider. Recomandarea specialiștilor este să scoți carnea de la frigider și să o lași la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute înainte de a o găti. Altfel riști să arzi exteriorul, în timp ce interiorul va rămâne crud. 

O altă greșeală este aceea de a presupune că pentru a păstra alimentele proaspete cât mai mult timp, este nevoie să le pui la frigider. În timp ce asta poate fi adevărat, există unele alimente care nu apreciază acest tratament termic. Roșiile și citricele sunt unele dintre acestea. La frigider își vor pierde aroma. Alte alimente pot sta mult și bine la frigider. Ai nevoie de unul nou? Găsești frigidere la prețuri foarte bune online. 

Uiți că alimentele continuă să se gătească

Unele alimente continuă să se gătească, chiar dacă le-ai îndepărtat de la o sursă de căldură. Asta se întâmplă datorită căldurii care există deja în interiorul lor. Deși durează doar câteva minute, căldura poate să fie dezastruoasă pentru legume sau paste. Dacă le iei de pe foc atunci când sunt perfect gătite, pune-le sub un jet de apă rece pentru a le răci și a împiedica astfel procesul de gătire. 

Pui prea multe alimente în tigaie

Atunci când ești un bucătar care nu are prea mult timp la dispoziție, este ușor să ajungi să înghesui o tigaie cu alimente. Acest lucru poate să împiedice alimentele să se gătească bine, și nu vei obține acea crustă crocantă pe care, probabil, o dorești. Este mai bine să gătești în cantități mai mici și să permiți aerului să circule pentru a distribui mai bine căldura în tigaie. 

Acestea sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când gătim. Acum că știi ce faci greșit, sperăm să te bucuri de preparate mai gustoase împreună cu cei dragi.