Stilul clasic se adaptează ușor cerințelor celor mai pretențioase de amenajare. Este un stil familiar și care nu se poate demoda, oferă confort și o atmosferă primitoare. Îl întâlnim în locuințe în care rafinamentul este actorul principal. Toate elementele ce compun un decor clasic sunt din materiale de calitate. De exemplu, într-o cameră amenajată clasic vom întâlni elemente definitorii precum: canapele clasice, mobilier din lemn masiv, o frumoasă gamă de culori pastelate, forme simple, țesături fine, texturi ușor rigide, decorațiuni.

Stilul clasic se inspiră din clasicismul secolului al XVIII-lea și are și unele tendințe din perioada Imperiului Roman. Însă, contrar celor două perioade, vom regăsi în decor și piese din epoca modernă. Important este, indiferent de lucrurile ce compun interiorul, să păstrăm simetria și echilibrul.

Atunci când amenajăm o casă în stil clasic, primul reper este ce alegem ca punct focal. De exemplu, putem alege un șemineu, o canapea prețioasă sau o masă aparte. Unul dintre ele va prezenta centrul, în jurul căruia se va realiza restul decorului.

Pentru că stilul clasic își are rădăcini în perioada antichității, în decor apar coloanele și arcadele, elemente distinctive stilului.

Beneficiile pe care le întâlnim sunt stilul clasic ce se poate adapta ușor oricărei încăperi pentru că este funcțional. Putem să îl întâlnim și în bucătării sau băi, nu doar în living sau dormitor.

Caracteristice decorului clasic sunt și profilele decorative, care conferă stil. Pot fi folosite în locuinței mari (săli de evenimente) sau mici (apartamente), depinzând de tipul și stilul încăperilor.

Un element important este reprezentat de oglinzi, acestea pot fi cu rame masive și sculptate. Totodată pereți vor fi decorați cu tablouri ce înfățișează mari personalități ale istoriei sau peisaje tematice, cum ar fi subiectele biblice.

Stilul clasic definește o cameră prin eleganță. Materialele cu care sunt construite lucrurile sunt naturale, astfel vom întâlni de exemplu mobila living deosebita, din lemn masiv. De asemenea, pardoseala va fi din piatră și coloanele tipice din marmură. Se renunță în totalitate la materiale din plastic sau ultra-moderne.

Așadar, dacă ești doritor să-ți amenajezi locuința în stil clasic, trebuie să ții cont de simetria tuturor lucrurilor, încât în final să ai o cameră spațioasă. Elementele decorative trebuie să fie în armonie, să creeze un aspect vizual plăcut. Alege paleta cromatică potrivită, nu alege să riști, să încerci prea mult sau să încarci. Astfel, la sfârșit cu siguranță vei avea o casă clasică și rafinată.