Mașinile grele, în special cele agricole, necesită întreținere continuă pentru a le menține în ordine. În caz contrar, echipamentele funcționează necorespunzător. Știm cu toții cât de costisitoare pot fi distrugerile și reparațiile, dar nu și ignorarea importanței siguranței sau a lipsei acesteia în mașinile agricole.

Pentru a te ajuta să reduci costurile de reparație și pentru a menține în siguranță utilajele, iată câteva sfaturi de top pentru întreținerea mașinilor agricole:

  • Adăugă și testează frecvent uleiurile

Uleiul reduce frecarea, uzura și ruperea în jurul oricărei părți în mișcare. Un program de întreținere a uleiului prelungește durata de viață a utilajelor agricole.

Lubrifierea este unul dintre primele și cele mai importante lucruri de verificat în timpul întreținerii. Controlează utilajul pentru semne de înmulțire a uleiului pe pistoane. Caută scurgerile în jurul garniturilor de ulei. Ai grijă să utilizezi uleiul potrivit. Există anumite tipuri de ulei și unsoare pentru fiecare componentă. Verifică recomandările producătorului.

Verificarea uleiului mașinilor este de asemenea o modalitate bună de a diagnostica problemele cu utilajele mari. Experții pot analiza particule din uleiul uzat deoarece compoziția contaminanților va indica ce parte poate suferi de uzură sau de rupere.

  • Verifică semnele de uzură

Frecarea, vibrațiile, temperaturile ridicate, șocurile și vârsta contribuie la defalcarea pieselor din mașinile grele în următoarele moduri:

Vibrațiile provin de cele mai multe ori din unelte și centuri care sunt în afara alinierii.

Șocul ar putea proveni din accidente și din tehnici de operare săracă.

Temperaturile ridicate pot apărea datorită utilizării prelungite, a frecării, a lubrifierii slabe și a pieselor uzate și a altor motive.

Vârsta afectează de fapt o mulțime de componente cheie. De-a lungul timpului, curelele se vor deforma, sigiliile se vor usca și se vor sparge, buloanele se vor desface și se vor intinde. Vârsta este un factor important care trebuie respectat întotdeauna la utilajele agricole.

Citeşte şi   10 motive să apelezi la un service de calculatoare local

Dacă descoperi uzura și/sau ruperea oricărei parți mobile a mașinilor/echipamentelor tale, efectuează repede înlocuirea necesară a pieselor uzate. Asigură-te că utilizezi piese utilaje agricole precise pentru mașinile tale, deoarece înlocuirile greșite pot provoca mai multe daune decât ai încercat inițial să rezolvi. De asemenea, cumpără întotdeauna de la dealerii de piese de schimb de încredere, nu cumpăra piese contrafăcute  pentru utilajele tale. Ar trebui să cauți un dealer calificat de piese de schimb care își ia produsele direct de la producătorii de piese și oferă sfaturi profesionale cu privire la problemele legate de piesele tale  de schimb.

  • Menține întotdeauna un mediu curat

Există multe sigilii și filtre atașate mașinilor agricole pentru a menține piesele de lucru curate și fără contaminare. Sigiliile trebuie inspectate frecvent pentru a te asigura că acestea sunt în formă bună, în timp ce filtrele trebuie inspectate și modificate în mod regulat. Aerisitorii trebuie să fie curățați pentru a evita crearea unui vid în cabină, care va aspira contaminanții din cabină. Ia în considerare faptul că sistemele electronice din cabină sunt vulnerabile la defectare dacă sunt contaminate; acest lucru va afecta alte echipamente, cum ar fi ambreiajul.

Mașinile mari trebuie depozitate într-un garaj sau într-o altă clădire, dacă este posibil. Expunerea la vânt și vreme rea poate duce la rugină și putregai. Mașina ar trebui să funcționeze periodic .

  • Program pentru întreținere și reparare

Anvelopele, pistoanele, sistemele electrice și fluidele sunt printre componentele care trebuie verificate adesea pentru întreținerea preventivă. Află ce trebuie să fie inspectat și când. Iată câteva lucruri pe care să le analizezi pentru întreținerea și repararea mașinilor tale:

Citeşte şi   Periuta potrivita pentru dinti sanatosi

Transmisiile de putere au multe părți în mișcare, care trebuie să fie păstrate în stare excelentă. Elemente precum cutia de viteze trebuie inspectate pentru lubrifiere, vibrații și deteriorarea pieselor.

Testează uleiul pentru a diagnostica problemele.

Schimbă frecvent filtrele de ulei și aer.

Rulmenții sunt importanți pentru performanța mare a mașinilor. Verifică lubrifierea lor, deoarece întreținerea acestora le mărește foarte mult durata de viață.

Lubrifiază frecvent uneltele.

Verifică cuplurile pe șuruburi deoarece ele se alungesc și se înalță în timp.

În concluzie, în urma pașilor de mai sus, se va extinde considerabil durata de viață utilă a mașinilor agricole și a altor utilaje pe care le deții.