Până anul trecut, o rutină de self-care însemna să te răsfeți cu un pahar de vin la sfârșitul unei zile interminabile; astăzi, ideea de self-care capătă noi valențe. 

 

Pandemia ne-a învățat că avem nevoie de mai mult ca să fim bine cu noi; în lipsa sesiunilor de shopping ca terapie, ne-am reîntors către alte lucruri care ne aduc tihna. Iar grija de sine nu va mai fi niciodată la fel. Astăzi, să ai grijă de tine înseamnă să te îți conectezi sufletul de minte, în timp ce te deconectezi de la realitate. Iar nici vinul, nici sesiunile de shopping-terapie nu ne mai ajută să facem asta.

 

Outdoor is the new indoor 

Suntem însetați de aer. Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, am conștientizat cum natura ne rămâne cel mai bun refugiu; dorința de a petrece cât mai mult timp în exterior va rămâne cu noi mult timp de acum încolo. 

 

Am renunțat la după-amiezile leneșe petrecute pe canapeaua din living în favoarea plimbărilor în natură sau a drumețiilor montane. Până și parcul din cartier – care nu ne stârnea interesul înainte – devine astăzi o oază de relaxare. Iar petrecerea timpului în exterior este astăzi una dintre cele mai sincere forme de grijă față de sine – ne permitem să ne scoatem din priză. 

 

Self-care post-pandemic: ritual de reconectare

Pandemia ne-a făcut să nu mai vedem îngrijirea de sine ca pe un proces material: nu mai percepem sesiune de cumpărături ca pe o formă de self-care. Astăzi, self-care devine un ritual în adevăratul sens al cuvântului, așa că facem lucrurile care ne re-conectează cu noi înșine. 

 

Citeşte şi   Cele mai bune prețuri la apartamente în zona Unirii din București

Să îți acorzi timp și răbdare va fi, post-pandemie, cea mai pură formă de self-care. O ședință de masaj poate fi nu doar obiectul unui cadou pentru ea, ci și un cadou pentru tine. Apreciem altfel activitățile pe care le facem: plimbările în natură, experiențele unice care generează amintiri, descoperirea continuă de noi informații – acestea devin dovezi ale grijii de sine post-pandemie.

 

Bifarea lucrurilor de pe bucket-list

Fiind puși față în față cu o perioadă în care activitățile pe care le-am putut desfășura au fost limitate, odată cu relaxarea măsurilor am decis: vom bifa toate activitățile de pe lista cu „în viitor, o să…”, indiferent de ce presupun acestea. După pandemie, vedem îndeplinirea dorințelor ca pe o formă de îngrijire de sine – ne acordăm, în sfârșit, energie să facem lucruri la care râvnim de ani de zile. 

Self-care-ul post-pandemic vine cu zborul cu balonul amânat din copilărie, cu excursia solitară într-un oraș necunoscut, cu o experiență într-un poligon tragere. Pentru că să ai grijă de tine înseamnă mai mult decât pahare de vin și măști faciale aplicate acasă: să ai grijă de tine înseamnă să ai grijă de ce îți cer mintea, trupul și sufletul și să le anexezi dorințelor tale. 

Odihna, relaxarea, deconectarea de la lume și conectarea cu sine – acestea sunt coordonatele îngrijirii de sine în epoca post-pandemică. Nu ne mai mulțumim cu sesiuni impulsive de shopping, pentru că am înțeles că valorăm mai mult de atât. 

Jurnaliștii de la Washington Post vorbesc despre dobândirea și continuarea iubirii față de sine în următoarea perioadă: despre cum să te scoți singur la o cafea este, de cele mai multe ori, cea mai accesibilă terapie de care vei avea parte. Suntem mai deschiși ca niciodată către îndeplinirea dorințelor care au zăcut în noi ani de zile, indiferent de cât de multă nebunie par ele a vădi – și asta înseamnă grijă de noi după pandemie: să ne acordăm timp și răbdare.