Odată cu dizolvarea lentă a incertitudinii în care trăim, din ce în ce mai mulți dintre noi ne-am reîntors la birourile noastre așa cum le cunoaștem. Am renunțat la biroul din living înspre a ne revedea colegii și spațiul comun de lucru, sperând că productivitatea noastră va fi poate mai potentă decât până acum. 

Însă sub umbrela pandemiei, biroul s-a schimbat: designul interior de birou suferă modificări care vor rămâne cu noi ani de zile de acum încolo, așa că nu ne rămâne decât să ne adaptăm noilor condiții.

Zoom room, spațiul extra necesar 

Chiar dacă ne reîntoarcem la birouri, pandemia Zoom nu s-a terminat. Covid-19 ne-a oferit răgazul să realizăm că putem colabora de oriunde am fi în lume, așa că ședințele virtuale rămân – fie că vrem sau nu – alături de noi de acum încolo. 

În design interior birouri un zoom-room devine un spațiu extra vital pentru continuarea fluxului de lucru; pregătit îndeosebi pentru meeting-uri virtuale, camera de Zoom vine ca o anexă complet digitalizată a biroului: aparatura de ultima generație, mobilierul confortabil, culorile plăcute pentru cameră și asistența tehnică sunt necesare pentru o bună desfășurare a muncii la birou. 

Un spațiu la fel de necesar ca zoom room devine camera de relaxare – ne-am obișnuit acasă să luăm pauze sănătoase de la muncă, în care să ne deconectăm de la Internet pentru a funcționa mai bine. Chiar dacă multe dintre companiile moderne au deja un „nap room” în componența lor, camerele de relaxare devin o necesitate ca să ne putem menține concentrați pe parcursul zilei. 

Sănătatea și starea de bine, reinventate

Citeşte şi   Cum te va ajuta să te trezești devreme dimineața

Acum un an, ideea de siguranță la birou se limita la purtarea măștilor, limitarea contactului uman și igienizare sporită. În post-pandemie, biroul devine centru al siguranței: vom aprecia spațiul atât timp cât ne asigură siguranța desăvârșită. În acest sens, în „tendințe” vin purificatoarele de aer și sistemele de inteligente de ventilație, alături cu distanțarea birourilor pentru fluidizarea traficului. 

Sănătatea este mai importantă ca oricând, iar directorii trebuie să înțeleagă îndeaproape nevoile angajaților – spațiile exterioare, grădinile și terasele, alături de lumina naturală fac parte dintr-un arsenal care ne asigură nu doar starea de bine, ci și o sănătate sporită, pentru că dispare ideea de claustrofobie oferită de spațiul închis. 

Apusul open-concept design 

Dacă până acum era vital să avem un workplace deschis, în care să putem colabora alături de colegii noștri, în post-Covid spațiile deschise par de domeniul trecutului. Această mișcare are și un corespondent în istorie, atunci când, la izbucnirea tuberculozei, spitalele și azilurile din Elveția au renunțat la „spațiile deschise pentru interacțiunea pacienților”, pentru că aceștia nu se mai simțeau în siguranță. 

Biroul colaborativ nu mai este apreciat, pentru că pandemia ne-a învățat că muncim mai bine și mai eficient atunci când nu suntem distrași – studiile arată că șansele de a fi deconcentrați sunt mai mari atunci când împărțim biroul cu alți colegi, pentru că intervin discuțiile off record, iar atenția noastră ofilește. Când vorbim acum despre proiectare mobila pentru birou, focusul se îndreaptă tot către distanțare prin design, alături de o organizare mai eficientă ca niciodată – mobilierul pentru biroul personal sau comun este marcat de organizarea care ne-a cucerit în pandemie, pentru că ne aduce claritate de care avem nevoie.

Mai autodidacți ca niciodată, pandemia ne-a învățat că eficiența poate fi dobândită și atunci când lucrăm singuri – iar în perioada ce urmează, open office este un concept pe care îl vom întâlni mult mai rar. Mai puțin sigur, cu un risc mai mare de a ne intersecta cu prea mulți oameni, biroul deschis apare ca o necesitate doar în cazul ședințelor și întâlnirilor de lucru comune. 

Biroul post-pandemic este despre intimitate, siguranță și digitalizare continuă – de la separarea prin design și până la implementarea spațiilor dedicate ședințelor virtuale, asistăm la apusul biroului așa cum îl cunoaștem. 

Zonele outdoor devin vitale pentru o bună-funcționare, iar sănătatea și sentimentul de wellbeing ne guvernează prezența la birou, pentru că, după o serie de burnout-uri pandemice, am înțeles: suntem productivi doar atunci când ne simțim bine, în echilibru cu noi și cu ceilalți. Mai intim și compartimentat ca niciodată, designul de birou este menit să ne apropie în siguranță de ceilalți pentru a munci eficient, dar și să ne ofere spațiu de meditație și concentrare atunci când avem nevoie.