O dantură sănătoasă nu se măsoară doar prin aspectul plăcut al dinților, ci și prin rolul vital pe care îl joacă dantura în sănătatea generală a unui individ. Pentru a menține dantura sănătoasă, este esențial să respectăm anumite practici de igienă orală și de prevenție. Îngrijirea orală adecvată ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la prevenirea acumulării de tartru, fiind, alături de controalele regulate la stomatolog, esențială pentru prevenirea afecțiunilor orale.

 

Cum sprijinim sănătatea orală?

Sănătatea orală este strâns legată de stilul nostru de viață, de alegerile pe care le facem și de măsurile preventive pe care le luăm. Prevenția este cea mai bună strategie în menținerea sănătății orale, iar următoarele măsuri preventive pot sprijini o bună sănătate orală: 

– periajul dentar regulat, de cel puțin două ori pe zi, cu o pastă de dinți care conține fluor;

– utilizarea aței dentare zilnic pentru a elimina resturile alimentare și placa dintre dinți;

– efectuarea vizitelor periodice la medicul stomatolog, cel puțin o dată la șase luni, pentru un control și curățare profesională;

– utilizarea de antiseptice bucale, dacă sunt recomandate de medicul stomatolog;

– protejarea dinților în timpul activităților sportive;

– evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, deoarece ambele obiceiuri pot avea efecte nocive asupra dinților.

 

Deși periajul și ața dentară sunt esențiale în rutina zilnică, există și alte metode care pot sprijini sănătatea orală. Air flow-ul dentar, de exemplu, este o metodă inovatoare, folosită pe scară largă în cabinetele stomatologice, care folosește un jet de aer, apă și pulbere fină pentru a îndepărta placa și a curăța dinții mai eficient decât periajul tradițional. Air-flow-ul contribuie la prevenirea cariilor și la menținerea gingiilor sănătoase.

 

Citeşte şi   Pe fond pandemic, anxietatea și stresul ne afectează și sănătatea orală. Ce e de făcut, cu dr. Andrei Constantinovici

Ce facem în cazul pierderii dinților?

În cazurile nefericite în care igiena orală este neglijată și se ajunge la pierderea unuia sau a mai multor dinți, unele soluții moderne ne vin în ajutor. Dintre acestea, implanturile dentare reprezintă cea mai durabilă și estetică soluție pentru înlocuirea dinților pierduți. Deși procedura de plasare a unor implanturi dentare nu produce dureri, iar tratamentul este unul eficient, măsurile de prevenție ar putea ajuta la evitarea unor astfel de soluții.

 

Alimentația și impactul său asupra sănătății dentare

Alimentele dulci, băuturile carbogazoase și unele tipuri de alimente pot cauza acumularea plăcii bacteriene. Dacă placa nu este îndepărtată corect, există un risc ridicat de apariție a cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale. În consecință, evitarea consumului excesiv de zahăr și a băuturilor acide contribuie implicit la prevenirea cariilor, în timp ce o dietă echilibrată, bogată în calciu și vitamina D, sprijină sănătatea oaselor și a dinților.