În toiul pandemiei care ne-a influențat viețile, casele, locurile de muncă, rutina noastră de îngrijire se schimbă. În 2021, skincare înseamnă mai mult decât îngrijirea pielii: înseamnă self-care, grijă de sine, mărturia prin care ne iubim în fiecare zi mai mult. 

Sub umbrela Covid-19 ne-am văzut nevoiți să renunțăm la multe, de la ieșirile în cafenea și până la mersul fizic la birou, iar asta ne-a conturat pretextul ideal ca să stăm mai mult cu noi înșine. Departe de a fi doar despre cum ai grijă de tenul tău, rutina de skincare a devenit ancoră care ne ține la suprafață și ne ajută să fim bine cu noi, cu ceilalți, cu lumea. 

 

Safety first și când vine vorba de cosmetice 

În anul în care siguranța e pilonul de sprijin în toate domeniile, am învățat să fim cu adevărat atenți la cosmeticele pe care le folosim; dacă înainte un ambalaj frumos sau un titlu promițător erau suficiente ca să ne atragă atenția, astăzi vrem mai mult de la cosmeticele noastre – vrem ingrediente și formule sigure, blânde, fără iritanți. 

Importanța ingredientelor din cosmetice a fost re-descoperită în pandemie, iar alcătuirea cosmeticelor coreene ne-a atras mai mult ca niciodată: formule simple și blânde, cu ingrediente unice și inovatoare. Simplitate elegantă și sigură – asta căutăm și în cosmetice. 

2021, anul în care am învățat să tratăm, nu neapărat să acoperim 

Epoca post-covid a afectat puternic industria de make-up: cu fețele acoperite de măști în mare parte din timp, am renunțat progresiv la machiaj. Ne-am dat seama că vânăm strălucirea naturală, care vine din interior, așa că ne-am axat pe descoperirea produselor de îngrijire care ne ajută să obținem asta. 

Skincare a devenit self-care întocmai prin faptul că ne-a propus să ne oprim și, timp de câteva minute, să ne dăm voie să analizăm: să ne dăm seama ce ne spune persoana din oglindă și care sunt nevoile ei. Mai puțin timp dedicat machiajului înseamnă mai mult timp câștigat pentru un self-care mai profund de atât – pandemia ne-a învățat să tratăm ce ne dorim să tratăm, nu să acoperim. Și, mai mult de atât, ne-a învățat că skincare-ul un proces de care inevitabil o să ne îndrăgostim. Știm că destinația merită, dar ne și bucurăm de drumul în sine. 

 

Citeşte şi   „Power nap” sau motivele pentru care ar trebui să dormi la prânz

Back to basics sau cum mai puțin înseamnă mai mult 

Am trecut prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, care a avut și părțile ei bune – ne-a reamintit că less is more, chiar și în ce privește produsele cosmeticele din rutină. 2021 ne-a făcut cunoștință cu maskne, acneea provocată de măștile de protecție, așa că focusul a căzut asupra prevenirii și tratării acestor coșuri sau iritații cu ajutorul unor formulări simple și blânde, care să nu le agraveze. Am lăsat deoparte experiementele și ingredientele active și ne-am focusat pe cei trei pași esențiali: 

  1. curățare în doi pași, prin demachiant și gel de curățare;
  2. hidratare cu o cremă potrivită tipului de ten;
  3. protecție solară. 

În toată această reconfigurare a traseului, valorificăm mai mult momentele cărora înainte nu le acordam importanță; de exemplu, când ne aplicăm masti coreene pentru fata de două ori pe săptămână, trecem dincolo de ideea de rutină de skincare. Masca nu mai înseamnă doar hidratare sau anti-îmbătrânire, înseamnă un sfert de oră de tihnă, de zăbavă, o pauză de la lume – dacă înainte de pandemie masca de față era doar un pas din rutină, acum ea devine un moment de respiro, un punct și de la capăt  de care avem nevoie. 

 

Skincare trece dincolo de îngrijirea tenului

Când ne gândim la skincare, ne vine în minte rutina de îngrijire pentru ten, însă uităm că pielea e cel mai mare organ al corpului. Cu o inginerie remarcabilă în spate, pielea ne poartă prin Lume și nu îi acordăm suficientă atenție. 

Pandemia ne-a oferit un răgaz să înțelegem că hidratare, exfolierea și tratarea nu se rezumă la ten: apreciem mai mult ca oricând băile lungi și produsele hidratante, dense, care ne cuprind ca într-o îmbrățișare. Baia noastră devine, în epoca post-covid, un adevărat spa – ne acordăm mai multă atenție ca niciodată, pentru că am înțeles că doar așa putem ieși sănătoși din pandemie. 

Sub umbrela unei pandemii, am înțeles că deconectarea de la lume și conectarea cu noi înșine e esențială. Copleșiți de informații, știri și evenimente, epuizați de conferințe video și trecuți deja prin prea multe burnout-uri, am înțeles că trebuie să furăm orice moment pe care să-l transformăm în momentul nostru: skincare e mai mult decât grijă de pielea ta. Skincare e grijă de tine cu totul – te re-echilibrează fizic și psihic și îți dă oportunitatea să pui totul pe pauză, ca să îți dai ție play. Pe fond pandemic, skincare e ritualul care te face bine cu tine.