Parodontoza reprezintă o afecțiune a cavității bucale care poate cauza probleme severe, dar care în același timp poate fi evitată dacă este tratată înainte să se agraveze. Află de ce apare parodontoza și cum se tratează:

Boala parodontală este un proces distrofic cronic care apare la nivelul țesuturilor care înconjoară dinții, iar atunci când nu este tratată, aceasta poate distruge osul care susține dinții. 

 

De la gingivită la parodontoză

Paradontoza debutează cu inflamarea gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivită. Unul dintre primele semne ale gingivitei sunt decolorarea gingiilor și sângerarea la periaj. Atunci când bacteriile de pe dinți se transformă în placă și se depun la baza dinților, se formează pungi parodontale care afectează gingiile. 

Cea mai ușoară formă de tratament parodontoza este curățarea profesională a dinților, înainte ca gingiile să apuce să se retragă. Odată ce începe retracția gingivală, dinții vor pierde suportul osos, iar odată cu degenerarea bolii, țesuturile care susțin dinții se deteriorează sever, iar pacienții experimentează durere la masticație, până când dinții încep să cadă, într-un stadiu avansat al bolii.

Din acest motiv, dacă nu te îngrijești de această problemă, vei putea avea nevoie de un implant pentru a suplini dinții lipsă, iar acest tratament poate fi neplăcut, și implică costuri precum tratamentul cu implant și pret coroana dentara.

 

Cum se tratează parodontoza?

Igiena orală corectă este foarte importantă, iar una dintre recomandări este periajul corect, de două ori pe zi. Un periaj corect presupune folosirea periuței de dinți de jos în sus, pentru a nu introduce noi bacterii la nivelul gingiei. În plus, este important să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi pentru a scăpa de depunerile de placă și să îți cureți dinții profesional de cel puțin două ori pe an.

În timpul unei curățări profesionale, într-un cabinet stomatologic, vor fi îndepărtate depunerile de placă și tartru pe care nu le poți înlătura în mod normal la periaj. 

În anumite cazuri, medicul poate prescrie antibiotic, în cazul infecțiilor persistente, care nu răspund la tratamentul prin curățare și fluorizare. În ultimă instanță, dacă nici antibioticul nu ajută la eliminarea pungilor parodontale, se poate recurge la înlăturarea lor pe cale chirurgicală.