În toată lumea vedem o dorință pentru a transforma „acasă” într-o experiență în adevăratul sens al cuvântului – casele devin mult mai „deștepte” pentru că tehnologia evoluează continuu. 

Și nu sunt doar mai deștepte, ci și mai sustenabile și prietenoase cu mediul. Tehnologia ne duce la un alt nivel în toate palierele vieții, iar felul în care arată casele noastre nu face excepție. 

 

Acasă = sustenabilitate

Casa inteligentă a viitorului este una sustenabilă – în garajul ei vom regăsi doar vehicule electrice, iar sursele de energie vor fi dintre cele mai ecologice. 

Sustenabilitatea high-tech din casele noastre va include și un sistem inteligent de filtrare a apei și reciclare – în câțiva ani vom avea, practic, în casele noastre, un adevărat ecosistem sănătos pentru mediul înconjurător. 

Acoperișuri cu ventilație, iluminare doar prin LED, pentru a conserva electricitatea, panouri fotovoltaice smart, un mini frigider ecologic – prin aceste feluri putem minimiza impactul pe care îl lăsăm asupra Planetei în fiecare zi. 

 

Acasă = easy living 

Acasă a devenit, în ultimul an, catalizator al stărilor noastre: am trecut prin pandemic fatigue, prin zeci de burnout-uri, prin bucurii mai mult sau mai puțin mărunte. Și ne-am dat seama că „acasă” influențează felul în care ne simțim, așa că focusul nostru principal se mută către confort: vrem să facem acasă confortabil. 

Să avem parte de easy living, best living – adică cel mai bun mod în care ne-am putea petrece timpul. Toate gadgeturile pe care le avem în casă vor deveni, în scurt timp, smart: de la boilere și până la frigidere, aspiratoare, încuietori și ferestre, vom avea parte doar de tehnologii ultra avansate și inteligente. Motivul? High-tech înseamnă confort, automatizare și siguranță – coordonatele care ne aduc plus-valoare și care ne duc mai aproape de trăitul din plin. 

 

Citeşte şi   Cum alegi o clinică de ortopedie bună? Sfaturi si recomandari

Acasă = sănătate

Casele pe care le vom vedea construindu-se de acum încolo vor avea la bază un pilon extrem de important: sănătatea. Dulapurile vor avea raze ultraviolete pentru dezinfectarea hainelor de exterior – mai ales în ultimul an, pandemia de Covid-19 ne-a accentuat dorința de a avea un mediu cât mai sănătos, cu suprafețe anti-microbiale de calitate, cu tehnologie care să păstreze nu doar casa curată și sănătoasă, ci și pe noi. 

Viitoarele tehnologii de care ne vom izbi în casele noastre nu se opresc aici: vom avea parte de încuietori touchless și sisteme inteligente ultra-avansate pentru filtrarea aerului. Specialiștii spun că se risipește pasiunea pentru open-space și că focusul va fi înspre conturarea câtor mai multe spații verzi, aerisite, impecabile. 

 

Acasă = securitate

Tehnologiile smart home vin cu un alt beneficiu major: aduc proprietarilor o liniște completă în ceea ce privește posibilele spargeri. Casa viitorului are încuietori touchless, bazate pe amprentă sau sistem de recunoaștere facială – nu, aceste sisteme nu există doar în filmele utopice, ele vor deveni noua realitate. 

Focusul se îndreaptă către spații extrem de sigure – motiv pentru care vor apărea chiar și încăperile în care vom putea limita accesul, întocmai pentru a preveni spargerile. Cea mai rapid de implementat va fi tehnologia legată de recunoașterea facială, fiind un sistem similiar celor de la Apple, fiind un program ușor de adoptat, accesibil și eficient.