Mersul pe jos este o formă de exercițiu fizic cu importante beneficii pentru sănătate, pentru toate categoriile de pacienți. Considerată o activitate ușoară, mersul pe jos ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a echilibrului mental, prevenind totodată diverse afecțiuni musculare. În plus, studii recente indică faptul că plimbările pe jos pot reduce și preveni durerea la nivelul genunchilor asociată cu osteoartrita, cea mai comună formă de artrită.
Beneficiile mersului pe jos pentru genunchi
Mersul pe jos implică mișcarea regulată a genunchilor, ceea ce contribuie la producerea de lichid sinovial, un lubrifiant natural al articulațiilor, care ajută la menținerea unei bune flexibilități articulare. De asemenea, deoarece solicită mușchii membrelor inferioare, inclusiv mușchii din jurul genunchiului, mersul pe jos duce la întărirea acestor grupe de mușchi și implicit la susținerea mobilității articulare și la reducerea riscului de leziuni.
Mișcarea articulației genunchiului, prin activități simple, precum mersul pe jos, previne și rigiditatea ulterioară sau agravarea unor condiții preexistente. Pentru pacienții cu istoric de leziuni de ligament incrucisat anterior sau care au avut intervenții chirurgicale, cărora le este recomandat un plan de recuperare și exerciții personalizate, în general este indicat să nu se neglijeze mișcarea regulată, inclusiv mersul pe jos, deoarece poate contribui la menținerea stabilității articulației.
Mersul pe jos aduce beneficii inclusiv pentru pacienții cu proteza pentru genunchi, care în general resimt o ameliorare a mobilității și o întărire a mușchilor din jurul articulației. În plus, pacienții cu proteză la nivelul genunchiului constată adesea că mersul pe jos le îmbunătățește coordonarea și echilibrul.
Mersul pe jos pentru pacienții cu osteoartrită
Osteoartrita sau osteoartroza este o afecțiune articulară cronică și progresivă care implică în general articulațiile de la nivelul genunchilor, șoldurilor sau din zona lombară. Osteoartrita afectează mai ales persoanele în vârstă, dar poate să apară inclusiv la vârste tinere, în special la persoanele care practică activități fizice intense. Mersul pe jos, deși poate provoca un disconfort ușor pacienților cu osteoartrită, contribuie la menținerea mobilității și funcționalității articulațiilor afectate, îmbunătățind calitatea vieții pacienților.
Un studiu publicat în jurnalul Arthritis and Rheumatology a constatat că mersul pe jos poate reduce rigiditatea articulară și episoadele de durere acută în rândul pacienților diagnosticați cu osteoartrită la nivelul genunchiului. Studiul a inclus peste 1.000 de persoane cu vârsta minimă de 50 de ani, monitorizați pentru o perioadă de aproximativ patru ani. După perioada de monitorizare, s-a constatat că cei care au continuat să meargă pe jos sau să facă plimbări regulate au avut șanse cu 40% mai reduse să experimenteze dureri frecvente la nivelul genunchiului.