De mai bine de un an ne aflăm sub umbrela unor modificări pe toate palierele vieții: felul în care socializăm s-a schimbat, mobilitatea a suferit modificări, iar relația noastră cu stomatologia nu face excepție. 

În perioada post-covid, stomatologia se schimbă: doctorul devine mai mult decât atât, iar cabinetul nu mai este doar spațiul în care ți se efectuează tratamentele dentare. 

 

Medicina post-covid: arta care aduce empatia în cabinete

Dacă până acum păstram o relație sobră cu specialistul nostru, în era post-covid dentistul devine mai mult decât atât: devine doctor de temeri, nevoi și dorințe. Specialiștii vor acorda mai multă atenție ca niciodată nevoilor reale ale pacientului și vor realiza că nu tratează doar afecțiuni orale, ci individualități diferite, cu probleme și nevoi diferite. 

Stomatologia post-covid devine o inginerie în care medicina se îmbină cu empatia: pe fondul unei crize de dental anxiety, suntem mai temători ca niciodată și avem nevoie de alinare și înțelegere din partea specialiștilor.

Dentiștii post-covid sparg bariera dintre specialist și pacient, înțelegând mai mult ca niciodată că avem nevoie să trecem nu doar peste afecțiunile stomatologice, ci peste cele psihologice: teama este mai profundă ca niciodată, iar dentiștii fac tot ce se poate pentru a asigura constant pacienții de siguranța spațiului în care se află. Vizita la dentist nu a fost nicicând mai sigură și necesară ca acum. 

 

Dental care devine self care

Trecând printr-o perioadă în care nu am avut acces la serviciile stomatologice directe, am înțeles: suntem dependenți de medicină directă, care să ne aducă vindecare și sens. Astfel, perspectiva noastră asupra stomatologiei s-a schimbat: ce era poate înainte considerat o „corvoadă” în programul nostru devine astăzi un ritual de îngrijire de sine, o manieră prin care ne acordăm timp și răbdare. 

Vizitele la stomatolog devin necesare nu doar ca dantura noastră să se simtă bine, ci pentru ca noi înșine să fim bine – în era post-covid, dental care devine self-care; înțelegem, în final, că vizitele regulate în cabinetul stomatologului ne asigură dantura impecabilă și confortul psihic de care avem nevoie, dar și importanța crucială a profilaxiei: prevenția este considerabil mai plăcută și accesibilă decât tratamentul. 

Prețul unei obturații dentare identificate la timp ne va surâde incomparabil mai mult decât coroana dentara pret, de exemplu. Sub umbrela pandemiei, am realizat că nu stomatologia este scumpă, ci amânarea continuă a vizitelor la dentist. 

 

Citeşte şi   Care este prețul unui aparat dentar și când este timpul să mergi la un cabinet stomatologic?

Cabinetul post-Covid: relaxat, confortabil, sigur 

În spatele stomatologiei post-Covid stă mai mult decât medicină: stă o matematică a simțirii – cum se simte pacientul la stomatolog contează mai mult ca niciodată. Încrederea noastră s-a diminuat, iar teama este mai accentuată ca niciodată. În acest context, avem nevoie de spații și specialiști care să ne răspundă celor trei nevoi vitale pe care le avem: confort, relaxare și siguranță.

Cabinetele stomatologice sunt dintotdeauna spații sigure și sterile, pregătite să combată orice virus, iar în perioada post-Covid ele devin chiar mai sigure de atât: echipamentele moderne de protecție și fluxul redus de pacienți ne ajută să înțelegem că vizita la stomatolog este complet lipsită de riscuri. 

Pe fondul ultimului an, toate temerile noastre s-au accentuat, inclusiv odontofobia: dental anxiety este acum mai prezent ca niciodată, motiv pentru care alegem specialiștii care ne ajută să ne simțim relaxați, specialiștii în care putem avea încredere. Medicul post-Covid este mai mult de atât: este doctor de temeri. 

Alegem cabinetele confortabile și prietenoase pentru că de asta avem nevoie în toate ariile vieții – de siguranță confortabilă, care să ne facă să ne simțim bine, iar cabinetul dentistului devine și el un real safe space. 

Medicina post-covid stă sub semnul unor schimbări fără precedent: punem preț mai mult ca niciodată pe calitate și pe tratamente sigure, eficiente, confortabile, iar costul efectiv al tratamentului trece în planul secund. În această perioadă, „cât”, devine „cum” – nu mai întrebăm de la bun început care este aparat dentar pret, ci vrem să aflăm cum ne va îmbunătăți acest tratament calitatea vieții. 

 

Citeşte şi   Era abundenței în informații false: mituri despre branding în online

Stomatologia nu s-a bazat nicicând la fel de mult pe empatie, înțelegere, pe comunicare și consolidarea unui mediu plăcut atât pentru pacient, cât și pentru dentist. Medicina post-covid este mai mult decât atât: este empatie și inginerie în același timp, astfel încât nu doar dantura pacientului să fie îmbunătățită, ci întreaga stare de sănătate generală.