Trăim în epoca schimbării și incertitudinii constante, iar pandemia cu COVID-19 ne-a afectat pe toate palierele vieții: de la socializarea cu cei dragi și până la mobilitate, pandemia a schimbat și relația pe care o avem cu restaurantele. În umbra pandemiei, când bugetele se subțiază constant, HoReCa se izbește zilnic de noi provocări. Vizita la restaurant e acum mai mult ca niciodată ancorată în siguranță, iar despre reconfigurarea spațiului și soluțiile pe care le avem la dispoziție vorbesc Octav Roman și Natalia Berezovskaia, fondatori ai studioului de design interior Creativ Interior.
Minimizarea interacțiunii, maximizarea experienței
Distanțarea prin design apare în 2020, când avem de-a face pentru prima dată cu pereții suspendați de plexiglas, tehnologie propusă de designerul Cristophe Gernignon pentru a asigura distanțarea socială. Peretele de plexiglas este pilonul pe care se bazează multe restaurante și astăzi, însă pandemia a fost punctul care le-a permis antreprenorilor să fie creativi și să găsească soluții inovatoare.
În 2021, restaurantele investesc în sănătate și siguranță garantată. Elementele modulare sau paravanele din bambus sau plante sunt doar două dintre variantele despărțitoare de amenajari creativ-interior (suna tare dubios cu cuvintele astea cheie) care și-au făcut loc în restaurantele noastre și i-au inspirat pe arhitecți. Agilitatea antreprenorilor este pusă la încercare – deși focusul principal cade pe siguranță, aceștia trebuie în continuare să asigure confort și eleganță.
Odată cu minimizarea interacțiunii, accentul cade pe maximizarea experienței: reîmprospătarea și vindecarea spațiului prin design. În era Covid vizita la restaurant nu mai e doar despre ce mâncăm sau ce noutăți aflăm de la ceilalți, ci mai degrabă despre cum ne simțim – felul în care se simte spațiul contează mai mult ca niciodată.
Restaurantul lui 2021 mută experiența outdoor – restaurantele care au spații exterioare profită din plin, însă în lipsa acestora, natura trebuie adusă înăuntru. Plantele verzi, florile, culorile naturale, apetența către lumină și texturile naturale sunt atribute care ne fac să ne simțim bine la restaurant – starea de bine este coordonată pe care o căutăm.
“Crearea spațiilor verzi în restaurante și cafenele reprezintă un detaliu important atunci când este conceput designul interior. Clienții vin la restaurant nu doar pentru o masă copioasă, ci și pentru a se relaxa și a petrece timp într-o atmosferă confortabilă. Decorarea interiorului cu plante (sau fitodesign) în aceste localuri ajută vizitatorii să se relaxeze și să se simtă în mijlocul naturii, indiferent de sezon și de vremea de afară. În plus, plantele purifică aerul, absorb mirosurile de mâncare din bucătărie și ajută la compartimentări interioare pentru o mai multă intimitate.”
- completează Octav Roman, arhitect al studioului de arhitectură Creativ Interior.
Contactless pe toate planurile
Pilonul de sprijin în restaurantele pandemice este curățenia impecabilă, care ne promite un spațiu sigur, un refugiu necesar. În umbra pandemiei, restaurantele trebuie investească mai mult ca oricând în digitalizare – una dintre soluțiile inovatoare o reprezintă înlocuirea meniurilor tradiționale cu unele digitale și automatizarea plasării comenzilor.
Restaurantele trebuie să integreze experiența digitală cu spațiul fizic pe care îl au la dispoziție și trebuie să găsească echilibrul între fizic și digital – inovația poate fi copleșitoare. Comunicarea transparentă este necesară, pentru că cei ce-i trec pragul vor să știe la ce să se aștepte. În era Covid, brandurile se apropie impactant de clienții lor, iar restaurantul devine mai mult decât spațiul de luat masa: devine sanctuar.
“Să știți că vor veni vremuri mai bune. Noi sperăm, alături de prietenii noștri din HoReCa, să fie cât mai curând. Nu de alta, dar de restaurantele frumoase, pline de viață, de culoare, cu mâncare bună, cu vinuri delicioase și cu zumzetul acela de afterhours ne e dor tuturor.
Fiecare spațiu, fie acesta un restaurant sau hotel ar trebui să ofere oaspeților săi o experiență specială care îi face să se simtă confortabil și în siguranță. Cel mai probabil, după pandemie, principala cerință pentru proiectarea și conceperea noilor spații va fi crearea unor unități care să inspire siguranță.”
– Natalia Berezovskaia, arhitect al studioului de arhitectură Creativ Interior.
Restaurantele escapiste, moștenirea evergreen a pandemiei asupra designului
Interioarele escapiste sunt pe punctul de a deveni un trend post-Covid masiv – liniile simple, geometria clară, materialele și finisajele moderne, care îmbină la visare, creează fascinație. Pandemia dă naștere unor transformări în design – interioarele care spun povești cuceresc, pentru că vizita la restaurant devine o evadare.
Într-un interior escapist, fie că vorbim de amenajarea lounge-ului sau de amenajare baie, atributul-cheie este memorabil. Eclectice, vivide, texturate, energizante, restaurantele escapiste ne dau posibilitatea să călătorim prin alte lumi și alte culturi; cum mobilitatea fizică este limitată, cea imaginară conturează o călătorie reinventată, adaptată erei pandemice.
Bucătăriile open-kitchen, suprafețele anti-microbiale, distanțarea prin design și soluțiile digitale stau sub semnul restaurantului pandemic. Restaurantele lui 2021 sunt ancorate în siguranță și confort elegant, care să creeze experiențe de care avem vitală nevoie. Aspirăm la spații intime, familiare, care să ne facă să ne simțim cu adevărat bine – dincolo de greutățile pe care le impune, pandemia vine cu o provocare majoră asupra patronilor de restaurante: găsirea soluțiilor creative care să transforme vizita la restaurant în evadarea necesară și sigură din cotidian.