Fabricarea aditivată – cunoscută ca imprimarea 3D – devine din ce în ce mai populară mai ales în context post-pandemic, când industria medicală este lezată și are nevoie de ajutor în suplimentarea cu echipamente medicale.
Deși pare încă o noțiune science-fiction pentru unii dintre noi, ne întâlnim zilnic cu produse printate 3D, chiar dacă nu cunoaștem felul în care au fost create acestea – fabricarea aditivată devine viitorul în mai multe industrii decât am crede, pentru că are trei atribute esențiale:
- rapiditate – în timpul pandemiei cu Covid-19, o companie din Italia a realizat în câteva zile 50.000 de viziere pentru cadrele medicale cu ajutorul imprimării 3D; dacă ar fi fost realizate cu orice altă tehnologie, procesul ar fi durat săptămâni;
- eficiență – produsele imprimate 3D sunt eficiente, versatile și perfect funcționale într-o multitudine de industrii;
- precizie – când un produs este fabricat manual, există un risc major de eroare; în schimb, fabricarea aditivată cu un filament imprimanta 3D nu lasă loc de erori, fiind extrem de precisă.
Imprimarea 3D, parte integrantă a vieții cotidiene
În vreme ce suntem tentați să credem că imprimarea 3D rezultă în produse futuriste, fără aplicații utile, realitatea este fundamental diferită: fabricarea aditivată este o parte integrantă a vieții cotidiene și apare în majoritatea industriilor.
În casele noastre, produsele imprimate 3D își pot găsi locul în bucătărie: ustensilele de bucătărie precum cănile gradate, lingurile, bolurile de salată, spatulele și tăvile pot fi imprimate 3D cu ajutorul tehnologiei potrivite. În aceeași măsură, recipientele pentru alimente și ambalajele din comerț pot fi și ele printate 3D la scară largă, cu ajutorul imprimatelor care permit un volum mare de printare, precum Craftbot. Non-toxice, food safe, produsele printate 3D sunt uzuale în bucătăriile noastre; până și sticlele de apă potabilă și ibricele de cafea pot fi printate 3D.
Imprimarea 3D este nelipsită și din zonele nișate, precum industria muzicală: sute de chitare și viori au fost realizate folosind fabricarea aditivată. Sunet impecabil, versatilitate și greutate redusă – așa sunt descrise instrumentele muzicale produse prin imprimarea 3D. Însă cel mai important aspect rămâne cel financiar: este mult mai accesibil să printezi 3D un instrument muzical decât să îl achiziționezi gata făcut.
Industria medicală, dependentă de fabricarea aditivată
Sub umbrela pandemiei și a crizei de echipamente medicale din întreaga lume, imprimarea 3D a devenit pârghia de sprijin în suplimentarea industriei medicale. Măști, viziere, combinezoane și tuburi de oxigen – doar câteva dintre aplicațiile imprimării 3D de care vom fi multă vreme de acum înainte dependenți.
Mai mult de atât, cercetătorii din Toronto au creat țesut epitelial prin imprimarea 3D, pe care au și testat-o, iar rezultatele au fost un real succes – specialiștii consideră că această aplicație reprezintă cea mai eficientă soluție de viitor pentru tratarea pacienților cu răni deschise, în special arsuri. În domeniul medical, imprimarea 3D și-a croit drumul prin implementarea de:
- oase artificiale
- vase de sânge artificiale
- proteze
- medicamente
- mulaje medicale
- valve cardiace
- adiție de os, atele, orteze.
Pe lângă aplicațiile sale medicale, imprimarea 3D ne permite să realizăm facil și confortabil obiecte fără de care viața noastră nu ar mai fi la fel:
- ochelari de soare sau de vedere
- mobilier și decorațiuni
- jucării
- îmbrăcăminte
- machete arhitecturale
- produse dentare, precum periuțe de dinți sau irigatoare bucale
Imprimarea 3D: de ce să te orientezi înspre fabricarea aditivată
Viitorul este digital, iar manufacturarea produselor fără de care nu putem trăi nu face excepție; de la îmbrăcăminte și până la decorațiuni, toate obiectele de care suntem dependenți pot fi realizate în confortul propriei case, după bunul plac.
Rapiditatea, accesibilitatea, calitatea impecabilă, eficientizarea costurilor și diversitatea modelelor sunt doar câteva dintre avantajele care fac din ce în ce mai mulți consumatori să își întoarcă privirea către imprimarea 3D și să producă, în loc să cumpere un obiect gata făcut.