De cele mai multe ori, oamenii acordă prea multă atenție esteticii, fără să apeleze la o informare riguroasă înainte. A avea dinți perfecți a devenit ușor-ușor un must-have în zilele de astăzi, iar procedura cea mai întâlnită este cea care utilizează fațete dentare. Mânați de dorința de a avea un zâmbet de superstar, oamenii aleg o astfel de opțiune fără să știe exact de implică. Fațetele dentare (numite uneori și fațete de porțelan) sunt foițe subțiri realizate din ceramică / porțelan de culoarea dinților, care se aplică pe suprafața exterioară a dinților, pentru a îmbunătăți estetica acestora. Procesul nu implică lucruri complexe și nici nu prezintă foarte multe riscuri. Fațetele vor fi pur și simplu lipite de dintele tău natural. Nu vei simți niciun fel de durere, iar rezultatele vor apărea rapid. În cazul în care te numeri printre fanii plăcerilor ce sunt adesea interzise precum ciocolata, cafeaua, chipsuri – iată o veste bună – nu va fi nevoie să renunți la niciuna dintre ele.

Există numeroase tipologii de fațete dentare. Cele mai întâlnite sunt realizate din ceramică, zirconiu sau compozit:
Ceramica  – Folosită pentru rezistența și adeziunea crescute, dar și pentru faptul că dinții pot fi șlefuiți sau nu înainte. De asemenea, imită perfect naturalețea dinților.
Zirconiu – Este un material dedicat operațiunilor mai ample, însă este foarte rezistent. Totuși, nu este vizată toată gama de nuanțe, si se obtine o culoare mai mata. Se folosește de obicei atunci când pacientul își dorește un alb uniform.
Compozit – Este o alternativă temporară pentru că nu prezintă caracteristici care să susțină durabilitatea în timp. Sunt utilizate pentru a exemplifica pacientului felul în care funcționează procedura.

Citeşte şi   Totul despre cariile dentare: cum le tratăm?

Indiferent de opțiune, scopul rămâne același: un zâmbet impecabil. Totuși, costurile implicate se vor schimba în funcție de alegerea făcută. De exemplu, fațetele de porțelan au un cost justificabil mai ridicat pentru că materialul este biocompatibil și nu irită țesuturile moi din jurul dintelui, protejeaza nervul dintelui asemenea smalțului (nu transmite variațiile de temperatură), au aspectul natural, cu proprietăți asemănătoare smalțului în ceea ce privește transluciditatea, textura, culoarea și rezistența.

Desi vin la pachet cu o sumedenie de beneficii precum:
Nu vei avea parte de dinți sensibili sau gingii care sângerează.
Nu va afecta structura dinților tăi.
Albul va fi menținut mult timp.

Fațetele asigură o rezistență ridicată împotriva petelor sau altor categorii de traume sau probleme ale dentiției. Astfel, dinții tăi vor arăta armonios. Fațetele nu reprezintă alternativa potrivită pentru orice fel de dinți. Dinții trebuie să fie sănătoși și rezistenți pentru a putea fi compatibili cu procesul. Cei cariați sau cu plombe foarte mari, cei care nu mai au nerv nu pot beneficia de un asemenea tratament.

Deasemenea, dacă dinții de sus se întâlnesc cu cei de jos “cap la cap”(muști dinte pe dinte) sau dacă ai bruxism (frecarea dinților noaptea), fatetele nu sunt solutia potrivita pentru tine.

Dacă însă îți dorești fațete dentare, începe cu vrei o opinie avizată. Poți apela cu încredere la doctor stomatolog Alexandra Mircea, care se va ocupa cu grijă de dinții tăi. Siguranța și mulțumirea ta vor fi cele mai evidente încă din prima. Înainte de orice, alege tot timpul servicii profesioniste pentru că numai așa poți obține zâmbetul la care ai visat mereu.

Citeşte şi   Vreau să îmi fac albire dentară - ce trebuie să știu despre acest tratament stomatologic?

Cateodata, chiar si o minima modificare poate aduce o diferenta mare zambetului tau. Fie ca vorbim de o singura fateta sau de un makeover al danturii tale, voi alege pentru tine solutia minim invaziva, cu maxim de estetica.