Cauzele durerilor de spate pot sa fie destul de numeroase. Acestea includ afecțiuni acute, cum ar fi o întindere musculară obișnuită, sau probleme cronice, mai grave, cum ar fi scolioza. Obținerea unei diagnostic a durerilor de spate începe prin a ajunge la rădăcina problemei, astfel încât să poți sa le tratezi în mod eficient. 

Multe cauze ale durerilor de spate se rezolvă în câteva zile sau săptămâni cu odihnă, medicamente fără prescripție medicală și alte măsuri relativ simple pe care sa le iei la tine acasă. Cauzele mai severe pot necesita îngrijire și tratament continuu, inclusiv intervenții chirurgicale pentru afecțiuni precum sciatica.

 

Cele mai comune probleme cu spatele 

Dacă te trezești cu dureri de spate, sunt șanse să nu fi avut parte de un somn odihnitor de care ai mare nevoie pe timpul nopții. Cauzele comune ale durerilor de spate pot sa mai includa accidentarea și ridicarea unui obiect greu. Uneori, durerile de spate se pot dezvolta în timp, odată cu vârsta. Un stil de viață sedentar, mai ales, poate duce la dureri lombare, mai ales dacă ai avut o perioada de activitate bruscă pentru care corpul tău nu este pregătit.

Cele mai multe dureri de spate durează doar câteva zile sau câteva săptămâni. Adesea, se rezolvă de la sine sau cu un tratament adecvat a factorilor cauzatori. Cu toate acestea, exista și unele dureri de spate cronice care persistă și timp de 12 săptămâni. Rareori, va fi necesara o procedură medicală sau chirurgicală pentru a ameliora durerea, atunci cand nu se răspunde la alte tipuri de tratament. 

 

Citeşte şi   3 idei de retete pe care trebuie sa le incerci

Cum poate ajuta un somn bun problemele de spate

Deși există mai multe cauze ale durerilor de spate, modul în care dormi poate fi un factor important. Atunci când nu dormi suficient sau corect, toleranța ta la durere este mai mică decât atunci cand te odihnesti bine. În teorie, somnul insuficient crește inflamația dureroasă – iar un program de somn optim poate reduce inflamația.

 

Importanta saltelei de pat în problemele de spate 

Dacă te trezești cu dureri de spate, de multe ori este posibil să dormi pe o saltea greșită. Durerile zilnice de spate pot duce de asemenea la scăderea calității vieții, în cazuri grave acestea pot duce chiar și la depresie (vezi depresie simptome). O saltea de calitate, care este bine adaptată nevoilor tale, te va ajuta sa iti pastrezi coloana vertebrală bine aliniata. Poziția coloanei neutră poate avea un impact semnificativ în ameliorarea durerilor de spate si lombare. 

Persoanele care suferă de dureri lombare ar trebui să exploreze printre cele mai bune saltele care nu sa nu pună presiune pe punctele dureroase, în special pe umeri și pe osul sacral. Aceste saltele sunt de obicei suficient de ferme pentru ca umerii să nu se scufunde, dar suficient de moi pentru a oferi confort maxim. 

 

Ce poți face atunci în cazul durerilor de spate? 

Cheia recuperării după o durere de spate sau de gât este limitarea activității și administrarea de medicamente fără prescripție medicală, deoarece majoritatea durerilor de spate sunt legate de o întindere musculară. În cele mai multe cazuri, durerile acute de spate vor dispărea de la sine în decurs de câteva zile. Cateva sfaturi de care sa ții cont: 

 

  1. Ia-o usor 

Dacă crezi ca te-ai lovit la spate sau ai făcut o intindere musculara, încearcă sa pui cat mai puțină presiune pe porțiunea dureroasa, Asta poate sa insemne sa limitezi statul în picioare sau sa schimbi poziția de dormit. 

  1. Comprese reci si calde 

Alternand compresele reci cu cele calde poți ameliora durerea locală care provine din întinderea mușchilor și ligamentelor. Compresele cu gheață încetinesc umflarea și inflamația și acționează ca un anestezic local, dar după 48 de ore, își pierde efectul. Folosirea căldurii după aceea crește fluxul sanguin către țesuturi și relaxează spasmele musculare.

  1. Medicamente fără prescripție medicală

Pentru a ajuta la vindecare și a ameliora durerea, se recomandă adesea utilizarea de medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. 

  1. Masaj
  2. Nu te opri din mișcare

Mișcarea mai limitată a mușchilor și articulațiilor este mai eficientă pentru tratarea durerilor de spate simple decât repausul total. Limitarea activității este importantă, dar, pe măsură ce durerea se atenuează, ar trebui să îți repui mușchii și articulațiile în mișcare. Exercițiile simple te pot ajuta acest proces, dar este important să consulți un fizioterapeut pentru a primi cele mai bune recomandări in acest sens. 

  1. Schimbări în rutina zilnică 

Atunci când ai dureri constante de spate, trebuie să faci ajustări la modul în care abordezi activitățile zilnice. Cheia recuperării după dureri acute de spate și de gât este menținerea curburii normale a coloanei vertebrale cand stai in picioare și cand dormi. Susținerea spatelui și practicarea unei bune poziții te va ajuta să eviți episoade de durere acută pe viitor.