In urma cu cativa ani, oamenii nu puneau pret pe cladirile valoroase,  de tip monument ci le considerau simple ruine, nefolositoare. Astazi, romanii au inceput sa inteleaga adevarata valoare a acestor cladiri si ca monumentele cu trecut istoric sunt elemente componente ale istoriei si culturii, proprietati care ne caracterizeaza si ne face sa fim un popor mai bogat din punct de vedere cultural.

Monumentele istorice sunt cele care ofera satelor si oraselor diversitate culturatal atractivitate si culoare, iar intretinerea arhitecturii este una dintre cele mai importante atributii pe care le are generatia actuala. Oricum, din fericire, astazi protectia si intretirenera monumentelor ocupa un loc destul de important in constiinta opiniei publice.

Odata cu trecerea timpului, fatadele cladirilor isi pierde foarte mult din stralucire, lucru care se datoreaza de cele mai multe ori uzurii natural sau expunerea la conditiile vremii si a poluarii locale. In momentul in care presiunea apei nu este suficienta si nu poate indeparta murdaria, solutia cea mai potrivita este folosirea detergentilor speciali pentru curatarea fatadelor sau a sablarii umede.

Sablarea umeda nu poate fi folosita pentru curatenia de zi cu zi, insa este indicata pentru suprafetele mai dure si mai greu de curatat precum curatarea fatadelor sau restaurare monumente.

In functie de murdarie, se foloseste detergent cu jet puternic de apa sau chiar sablare. Detergentul pentru curatarea fatadelor este o solutie concentrate, lichida care se foloseste pentru curatare cu presiune inalta, puternica si protective pentru suprafete. Detergentul poate fi folosit pentru indepartarea murdaririlor de grasime, ulei sau alte pete. Se obtin rezultate mult mai bune pentru curatat fatadele cu un consum mic, dar si cu costuri reduse.

Citeşte şi   De ce muncitorii au nevoie de echipament de protecție de calitate excelentă?

Detergentul are proprietati speciale, fiind foarte potrivit pentru indepartarea petelor dificile si are proprietati foarte bune in curatarea cu apa rece. El actioneaza bine la nivelul suprafetelor si ofera un miros foarte placut,

Sigur ca si nisipul poate fi folosit pentru curatarea fatadelor, iar granulatia sa difera in functie de natura si intensitatea petelor. Acesta este foarte util mai ales in procesul de curatare caramida. Pulberea de sablare sau nisipul pentru sablat contine particule abrazive si este foarte potrivit pentru suprafetele corodate, pentru indepartarea vopselei sau a desenelor graffiti. Acest tip de nisip cu granulatie mare se potriveste suprafetelor foarte deteriorate si patate, in timp ce nisipul cu granulatie fina este perfect pentru curatarea pietrei, a caramidei, terrazzo, betonului sau otelului lemn.

Astfel, orice cladiri sau monumente pot fi pastrate in cea mai buna forma daca sunt consolidate la momentul potrivit. Pentru pastrarea valorilor istorice din cadrul lucrarilor de restaurare este foarte important sa se foloseasca produse si tehnici in conformitate cu cele mai noi stadii ale tehnicii.