Fermoarul este mai mult decât un accesoriu vestimentar pentru că reprezintă, în sine, un mic mecanism care trebuie să funcționeze perfect în orice fel de condiții. Și, de obicei, este primul care se strică, de cele mai multe ori, în momente-cheie, așa că presupune multă atenție și îngrijire.

Ce faci dacă ți se întâmplă un astfel de “accident”? O primă opțiune ar fi croitoria de la colțul străzii. Dar știi că o astfel de reparație este scumpă și că este puțin probabil ca problema să se rezolve pe loc. Așa că va trebui să apelezi la talentul tău de a reface orice.

Uite cum îți poți schimba singur fermoarul în 5 pași simpli:

Chiar dacă pare simplu să-ți coși acasă fermoarul, trebuie să știi că acest lucru presupune multă delicatețe și răbdare. Cei care cumpără fermoare trebuie să fie atenți la materialul din care este făcut mecanismul, pentru a nu mai avea astfel de surprize și în viitor.

Această tehnică de cusut nu este neapărat una specială. Ea respectă, în general, pașii oricărei operațiuni de același gen: marcarea corespunzătoare, poziționarea perfectă și lipirea corectă. În acest fel te vei asigura de faptul că fermoarul este bine centrat, iar cusătura este dreaptă și uniformă. Nu uita că detaliile fac diferența dintre un fermoar bine cusut și unul făcut prost!

  1. Cumpără un fermoar mai lung

Pentru început, cumpără un fermoar mai lung decât este necesar. Un fermoar va arăta rău dacă, pe partea vizibilă, se va observa o cusătură de mână. Așa că ia un fermoar dublu ca lungime, astfel încât cusătura din vârf să fie deasupra deschiderii fermoarului. Astfel, vei scăpa de problemele inestetice la cusături. La sfârșit, taie cu o forfecuță partea suplimentară.

  1. Desenează linii ajutătoare
Citeşte şi   Ce sa porti atunci cand este mult prea frig afara

Măsoară și marchează precis înainte de a începe să coși! Desenează linii ajutătoare, pentru a avea siguranța unei cusături uniforme. Multă răbdare! Odată ce te asiguri de precizia cusăturii, totul se simplifică. Prinde fermoarul cu două ace de siguranță. La bază, acesta este prevăzut cu o capsă metalică. Această capsă trebuie să fie vizibilă pe obiectul vestimentar.

  1. Nu îndoi cusătura

Nu ține mâinile pe material în timp ce coși, pentru că riști să creezi cute sau să miști țesătura! Liniile cusăturii trebuie să fie drepte și să nu se îndoaie.

  1. Urmărește dinții fermoarului

Coase apoi fiecare dintre cele două părți ale fermoarului, începând de la baza acestuia până spre partea de sus. Important! Cusătura trebuie să fie cât mai apropiată de dinții fermoarului (aproximativ 6 mm de la margine). Capătul fermoarului este considerat locul în care se termină dinții acestuia.

  1. Presează cu mașina de călcat

Îndepărtează cu mare atenție acele de siguranță. La sfârșit, presează bine zona pe care ai lucrat, cu ajutorul fierului de călcat.

Simplu, nu? Coaserea unui fermoar n-o să-ți mănânce prea mult timp, așa că, după ce ți-a ieșit bine o dată, nu vei mai avea niciodată probleme. Mai mult, vei putea să treci la nivelul următor și să îți repari orice fel de țesătură. Nu ai nevoie decât de minuțiozitate și de aplicarea corectă a pașilor de mai sus.