Ai terminat de făcut curat după câteva ore bune în care ai strâns lucrurile, ai șters praful, ai aspirat și lustruit podelele. Cum faci să menții curățenia cât mai mult timp, să te bucuri de acest miros atât de plăcut, care îți dă o bună dispoziție? La fel ca orice obicei pe care îl integrezi în viața ta, obiceiul de a menține curățenia trebuie adoptat treptat, cu pași mici. Poate nu vei reuși să menții curățenia ca la carte din prima, însă cu timpul, vei vedea că nu mai e chiar atât de greu să strângi după tine în momentul în care te ridici de la masă, să pui hainele la locul lor după ce le-ai călcat și să aspiri o dată la câteva zile pentru a ține praful cât mai departe de locuința ta. 

Ca să menții o casă curată, ai în primul rând nevoie de voință. În rest, poți aplica sfaturile de mai jos:

Investește într-un aspirator eficient

Dacă știi că ai în casă un aspirator ce îți permite să scapi de praful din toate camere în doar câteva minute, cu un efort minim, cu siguranță nu îți va mai fi la fel de greu să te ridici de pe canapea și să mergi să folosești aspiratorul. Un aspirator vertical cu aburi te ajută nu doar să strângi praful și murdăria acumulate de-a lungul zilelor, ci și să ștergi podeaua – aspiri și dai cu mopul în același timp. Un alt gadget care poate fi de mare folos este aspiratorul robot care își face treaba chiar și când nu ești tu acasă (un astfel de gadget primește comenzi de la distanță, prin intermediul unei aplicații). 

Aerisește zilnic și menține un mediu sănătos pentru întreaga familie

Citeşte şi   Self-care în era post-pandemică: ce înseamnă astăzi să ai grijă de tine

Dacă vrei să îți începi cu bine dimineața, fă-ți patul și aerisește fiecare încăpere – casa o să ți se pară dintr-o dată mult mai curată. Este important să menții o temperatură constantă și un nivel optim al umidității în casă pentru a te bucura de un mediu sănătos. Așa că, aerisește zilnic, folosește un umidificator camera și ține la distanță praful, alergenii și bacteriile. Până la urmă, o casă curată este și una fără dăunători de orice fel, care ar putea afecta sănătatea familiei.

Deleagă sarcini ce țin de menținerea curățeniei

O casă curată este menținută doar prin implicarea întregii familii. Transformă această activitate într-una distractivă și vei vedea că toți vor fi dornici să se implice. Poți începe prin realizarea unui tabel în care să treci principalele acțiuni: spălatul vaselor, dusul gunoiului, aerisitul camerelor, aspirat, șters praful, etc. și atribuie fiecărui membru al familiei câte o activitate prin rotație. Dacă înainte îți lua minim 30 minute pe zi ca să faci ordine în casă, acum totul poate fi gata în maxim 10 minute. În plus, așa îi înveți și pe cei mici lucrul în echipă. 

Te provocăm să pui în aplicare sfaturile de mai sus și să observi diferențele. Peste câteva luni nici nu vei concepe să mergi la culcare fără să strângi lucrurile în urma ta, fără să dai cu aspiratorul sau să ștergi podelele periodic pentru că știi că imaginea unei case curate îți oferă energia zilnică de care ai nevoie.