Un detector de fum sau unul de gaz metan poate părea un accesoriu lipsit de importanță, căruia puțini proprietari de casă îi acordă atenție. Însă, dacă ne gândim că acest mic obiect ne poate feri de un dezastru ce ne-ar putea lăsa fără agoniseala de o viață, atunci merită să studiem piața și oferta de accesorii cu rol de prevenție  și să alegem un detector de fum bun. 

Iată la ce să fim atenți atunci când cumpărăm un astfel de obiect, astfel încât să nu ne trezim cu alarme false

Alegem detectorul cu specificații trecute clar și concis

În România, anual au loc circa 6.500 de incendii de locuințe, iar principalele cauze de producere a acestora sunt neglijența proprietarilor și lipsa unor dispozitive, cum ar fi un detector de fum performant. 

Nu orice detector de fum sau gaz metan este, însă, eficient. Piața este, într-adevăr, ofertantă, iar prețurile pleacă chiar și de la 30 de lei pentru un dispozitiv.  Există detectoare de fum cu sensibilitate atât de crescută, încât alarma se declanșează chiar și la miros de coji de citrice, de la mirosul ce provine din coșul de gunoi sau de la aburii emanați atunci când pregătim un sos la a cărui gătire se folosește alcool, de pildă, cum am pățit eu. Pregăteam un sos pentru paste la care era nevoie de vin roșu. Și, în timp ce amestecam energic in cratiță, a început să sune groaznic o alarmă, încât am crezut că e alertă de atac cu bombe. A sunat cam un minut bun până am realizat că detectorul de fum s-a declanșat din cauza aburilor de alcool.

Indicat ar fi, atunci când alegem modelul de detector de fum sau gaz, fie să apelăm la serviciile unui specialist care ne poate sfătui exact ce model ni se potrivește, fie să consultam cu atenție specificațiile producătorilor. Există și producători care sunt lacunari la menționarea specificațiilor produselor, așa că, poate ar fi bine să evitam modelele respective. 

Detectorul de fum ales în funcție de suprafața locuinței

Citeşte şi   Cum îmbunătățește alpinismul utilitar eficiența în curățarea clădirilor înalte

Suprafața locuinței este un alt criteriu de care trebuie să ținem cont atunci când alegem un detector pentru fum. În cazul unei locuințe cu suprafață mai mare de 150 de metri pătrați, indicat ar fi să alegem un dispozitiv cu mai mulți senzori care se pot monta pe tocul ușilor, la ferestre sau chiar pe balcoanele aflate la etajele superioare ale casei. În acest fel ne asigurăm că, în cazul unui incendiu, izbucnit în orice colț al casei, semnalul este trimis către dispozitivul central, iar noi putem acționa în consecință.

Deasemenea, detectoarele de ultimă generație, au și opțiunea de a trimite alertele direct pe telefon și tot cu ajutorul smartphone-ului putem gestiona și controla întregul sistem de detectare.

În concluzie, indiferent că locuim într-un apartament, într-o casă sau deținem un spațiu comercial, important e să nu neglijăm achiziția unui sistem ce ne protejează de izbucnirea unor eventuale incendii.