Dantura este extrem de importantă pentru orice om, deși nu mulți țin atât de mult cont de ea. Pe lângă aspectul estetic pe care ni-l oferă, dantura ne ajută, în primul rând, în procesul de masticație al alimentelor. Din păcate, educația în ceea ce privește igiena personală este destul de precară în țara noastră, iar dovadă sunt și studiile care ne plasează la coada clasamentului în ceea ce privește frecvența achizițiilor de pastă de dinți și de periuțe dentare.

Dacă, din punct de vedere genetic, ai o dantură fragilă, căreia trebuie să îi acorzi mai multă importanță decât în mod obișnuit, atunci e bine să apelezi la un consult stomatologic periodic și neapărat trebuie să ții cont de toate sfaturile pe care medicul ți le va da. Cu cât vei întârzia vizita la stomatolog și vei lăsa problemele să se agraveze, cu atât durerile și costurile vor fi mai mari. De exemplu, dacă ai o măsea cariată pe care nu o repari la timp, e posibil să o pierzi, iar costul unui implant dentar va fi vizibil mai mare decât costul unui tratament adecvat făcut la timp care să îți salveze măseaua.

Altfel, dacă ai o dantură sănătoasă și îți dorești să o întreții în continuare cât mai bine, iată câteva recomandări după care să te ghidezi:

  1.     Folosește o periuță de dinți potrivită pentru tipul tău de dantură

Periuța de dinți este extrem de importantă, deoarece ea poate să curețe perfect dinții sau, dimpotrivă, poate să agraveze problemele deja existente. De exemplu, dacă ai o dantură sensibilă, cu gingii care sângerează foarte ușor, este obligatoriu să optezi pentru o periuță de dinți cu capătul sensitive, care să nu îți rănească în niciun fel gingia și care să faciliteze un periaj blând. Medicii recomandă, în general, folosirea periuței electrice, deoarece are o precizie de curățare mai mare decât una obișnuită.

  1.     Efectuează un detartraj o dată la 6 luni

Probabil ai auzit că toți medicii stomatologi recomandă controlul și detartrajul o dată la 6 luni. Mulți se sperie atunci când aud de detartraj deoarece le provoacă un disconfort după procedură timp de câteva zile sau chiar săptămâni (durere de dinți, sensibilitate la cald și la rece). Ceea ce trebuie să știi, însă, este că tartrul reprezintă unul dintre principalii inamici ai danturii, cauzând în timp atât carierea dinților, cât și gingivite sau retrageri gingivale extrem de periculoase. Clinicile care folosesc tehnologii performante au la dispoziție o mulțime de metode pentru a oferi pacienților tot confortul, cu minim de durere, astfel că nu trebuie să mai mergi cu teamă la dentist ca până acum.

  1.     Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi

Este regula principală pe care o auzi atât la televizor, cât și de la medicul tău. Dacă respecți cu sfințenie această recomandare, sunt șanse minime să suferi de probleme ale danturii. Deși ambele periaje sunt importante, esențial este periajul de seară, deoarece trebuie să elimini toate urmele de mâncare depuse pe dinți. Altfel, peste noapte, toate acele reziduuri se vor transforma în tartru și ulterior în carii.

În concluzie, trebuie să respecți un minim de reguli pentru ca dantura ta să rămână sănătoasă și pentru a avea parte de cât mai puține vizite la stomatolog. Cu toate acestea, nu trebuie să renunți la controalele regulate și la recomandările medicului tău, iar în acest fel dantura ta va străluci!