Exista multe motive pentru care ai putea avea nevoie de bani: ti s-a stricat telefonul sau laptopul, ai o urgenta medicala, ti-a intarziat salariul si trebuie sa te intretii, etc. Prima solutie prin care poti sa faci rost rapid de bani este imprumut de la prieteni sau de la familie, sau poti solicita un credit de nevoi personale de la o institutie financiara nebancara (IFN).

Exista din ce in ce mai multe IFN-uri in Romania si pot fi caracterizate drept institutii ce functioneaza legal, ofera rapid sume mici sau medii de bani si nu solicita foarte multe acte.

In acest articol am incercat sa evidentiem un set de reguli cu ajutorul carora poti administra corect un astfel de credit.

Ce trebuie sa faci pentru a transforma imprumutul de la un IFN intr-unul cat se poate de eficient?

1. Alege cu atentie IFN-ul! Analizeaza site-ul institutiei si mai ales costurile pe care le solicita pentru imprumuturi. Orice imprumut vine la pachet cu dobanzi, comisioane si diverse alte taxe pe care va trebui sa le suporti. Este bine sa urmaresti un limbaj cat se poate de simplu si de clar, afisarea tuturor termenilor si conditiilor si un suport de buna calitate.

2. Nu imprumuta mai multi bani decat ai nevoie! Fa-ti cu atentie calculele si imprumuta exact atat cat ai nevoie! De asemenea, asigura-te ca poti returna banii odata ce i-ai imprumutat! Vezi ce rata de credit ai de platit lunar, adauga la ea alte cheltuieli lunare pe care nu le poti evita si compara rezultatul primit cu salariul tau. Daca salariul tau acopera viitoarele plati obligatorii poti imprumuta banii. Daca calculele ca nu esti in stare sa achiti rata de credit pe langa alte cheltuieli, evita acest credit;

3. Citeste cu atentie contractul! Este unul dintre cei mai importanti pasi. Citeste cu foarte mare atentie contractul care iti este pus in fata de angajatii IFN-ului. Daca ai nelamuriri in ceea ce priveste informatiile de acolo, nu ezita sa pui intrebari! Orice semnatura trebuie sa fie pusa pe hartie doar in momentul in care absolut totul este clar.

4. Ramburseaza creditul la timp, fiecare zi de intarziere inseamna costuri suplimentare, ceea ce poate sa duca la o situatie neplacuta. Daca poti, ramburseaza in avans! Rambursarea creditului la timp sau in avans inseamna costuri mai mici, istoricul pozitiv la Biroul de Credite si o relationare exemplara cu institutia financiara.

Imprumuturile rapide prin intermediul IFN-urilor sunt foarte eficiente, atata vreme cat sunt accesate dupa un calcul riguros al bugetului si al nevoii. Acestea nu sunt destinate cheltuielilor de moment care pot fi amanate. Nu lua, asadar, un imprumut pentru o iesire in oras, pentru haine sau pentru un telefon nou, atata vreme cat cel vechi merge perfect!