Lemnul folosit poate fi utilizat fara nicio problema in exterior, deci, asa cum bine stim, lemnul folosit pentru obtinerea mobilierului, a casutelor din lemn, a teraselor, chioscurilor sau a mobilierului urban din lemn trebuie sa fie finisat. Nu doar din punct de vedere estetic, ci si pentru rezistenta la actiunea soarelui, procedura de finisare este foarte importanta. Am obtinut cateva informatii de la echipa servicii-ignifugare.ro pe care vreau sa le impartasesc cu voi.
De regula, orice specie de lemn poate sa fie folosita la exterior, insa anumite specii care contin un nivel mai ridicat de taninuri sunt mai rezistente la actiunea intemperiilor si a radatiilor solare. Una dintre cele mai utilizate specii la producerea mobilierului de gradina, a teraselor sau a piscinelor este TECK-ul, un lemn foarte taninos din care se extrage un ulei folositor pentru protectia altor specii lemnoase.
De obicei, aspectul lemnului variaza in functie de calitatea sa,. Exista tipuri de lemn care sunt foarte frumoase si nu au nevoie de finisaje speciale pentru a putea fi puse in evidenta, insa este bine ca finisajul sa existe totusi, pentru protectie. Materialele pentru astfel de finisaje sunt uleiuri si ceara speciala cu rezistenta la exterior.
Ignifugarea este un proces de aplicare a tratamentelor de finisare chimica pentru a conferi rezistenta la ardere, iar in cazul cabanelor de lemn, ele sunt unele dintre cele mai predispuse la incendii. Daca se imbunatateste comportarea la contactul cu flacara nu se exclude aprinderea si arderea materialului, insa I se ofera acestuia o rezistenta la ardere pentru o anumita perioada de timp sau chiar posibilitatea de a nu arde cand se indeparteaza sursa de caldura.
Protectia impotriva agresiunilor exterioare este o problema care a avut intotdeauna prioritate pentru om, mai ales in cazul focului, acesta fiind unul dintre cele mai periculoase reactii. In cazul lemnului, ignifugarea este un procedeu prin care se trateaza cu substante care conduc spre incetinirea propagarii focului.
In ultima perioada, materialele si metodele de tratare a lemnului sunt in continua dezvoltare si s-a ajuns la performante considerabile in acest sens, obtinandu-se prin impregnare in autoclave, sub presiune un lemn cu o rezistenta foarte mare la ardere.
In cazul in care cerintele nu sunt atat de mari lemnul se trateaza inainte sau dupa montare cu solutii speciale, apoase care intra in lemn si isi maresc rezistenta la foc. Aceste solutii se aplica prin pensulare sau pulverizare, iar cantitatea recomandata este indicata de instructiunile de aplicare.
Alte ori, protectia lemnului se limiteaza la sistemul de finisare aplicat pe lemn, cu ajutorul baiturilor pe baza de solvent, care implica evaporarea diluantului imediat dupa uscare, eliminandu-se astfel orice risc de incendiu. In cazul grundurilor si a lacurilor, acestea ard si chiar intensifica arderea.