Detartrajul este o procedură obligatorie pentru menținerea unei igiene orale corecte și a unei danturi sănătoase. Se recomandă detartrajul dentar de două ori pe an – există însă situații în care pacienții au nevoie de mai multe astfel de proceduri anual, în timp ce alții au nevoie de o singură ședință pe an. Totul depinde de obiceiurile de igienă orală și de ritmul în care se depune tartrul pe dantură. În orice caz, este important de subliniat faptul că toți pacienții trebuie să meargă la medicul stomatolog pentru detartraj profesional, chiar dacă igiena orală este perfectă. Și așa ajungem și la primul mit pe care vrem să îl demontăm astăzi.
- Doar pacienții cu o igienă orală deficitară au nevoie de detartraj.
Există cazuri în care pacienții consideră că au o igienă orală fără cusur și nu au nevoie de detartraj. În realitate însă, toți pacienții au nevoie de această procedură de igienizare dentară. Placa dentară care se depune pe suprafața dinților și care nu este îndepărtată la timp se transformă în tartrul ce poate fi eliminat doar cu instrumente profesionale, în cabinetul medicului. Chiar și pacienții care se spală pe dinți după fiecare masă, folosesc ață dentară și apă de gură se vor confrunta la un moment dat cu apariția tartrului și vor fi nevoiți să apeleze la medic.
- Detartrajul este o procedură dureroasă.
Mulți pacienți fug de detartraj din cauza unui mit destul de vehiculat care spune că această procedură este dureroasă. Pacienții descriu cel mult o sensibilitate dentară în momentul realizării detartrajului. Majoritatea susțin că există o senzație de disconfort, însă nu durere. În cazul în care disconfortul este prea mare, medicul poate aplica un anestezic local.
- Detartrajul îți albește dinții.
Detartrajul nu albește dinții, ci doar îi curăță. Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrul poate da pacienților impresia că dinții sunt mai albi, însă în realitate, această procedură nu înlocuiește albirea dentară.
- Detartrajul afectează dinții și îi face mai sensibili.
După detartraj, pacienții pot simți o sensibilitate la consumul de alimente reci, calde sau dulci. Este o reacție normală și va trece de la sine în câteva zile, fără tratament. Detartrajul nu afectează în niciun fel dinții, ci chiar ajută la menținerea sănătății lor. Vă ajută sa evitați necesitatea unui implant dentar pe viitor. Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, există șanse mari ca smalțul dinților să fie distrus și cariile să își facă apariția.
- Detartrajul se face doar pe dinții unde există depuneri de tartru.
Detartrajul se face la nivelul întregii danturi, nu doar pe dinții unde există depuneri de tartru. Uneori, aceste depuneri nu sunt vizibile cu ochiul liber, ci observat de medic în urma unui consult amănunțit.
Detartrajul te ajută să eviți apariția cariilor, să te bucuri mereu de o dantură sănătoasă și de o respirație proaspătă. Nu amâna vizitele regulate la medicul stomatolog pentru că el va observa imediat depunerile de tartru și le va înlătura cu ajutorul detartrajului înainte de a afecta structura dintelui. Reține faptul că trilogia care stă la baza unei danturi sănătoase este formată din igiena orală corectă, detartrajul realizat de două ori pe an și vizitele regulate la medicul stomatolog.