Statisticile cu privire la igiena dentară a românilor nu au fost niciodată încurajatoare. Conform ultimelor date publicate, doar 37% dintre adulți se spală zilnic pe dinți și merg în număr și mai mic la controale periodice la medicul stomatolog. În această situație, nu ar trebui să ne mire faptul că mulți dintre ei se confruntă cu carii dentare sau chiar cu dinți lipsă. La baza unui astfel de comportament stă de fapt lipsa educației din domeniul igienei orale – mulți oamenii încă nu știu cum să facă un periaj corect. Iată care sunt cele mai bune 3 modalități prin care poți preveni apariția cariilor dentare:

Vizite regulate la stomatolog

Una dintre cele mai bune modalități prin care poți preveni cariile dentare este vizita la medicul stomatolog. Multe persoane au mers la dentist încrezătoare că nu au nicio carie și au descoperit de fapt că există carii, doar că nu sunt atât de vizibile. Cu cât sunt descoperite cariile mai repede, cu atât ele poți fi soluționate mai repede, fără durere și cu costuri puține. O carie profundă netratată poate duce în timp la durere și chiar la pierderea dintelui. Dacă dintele nu mai poate fi salvat, el va fi extras și înlocuit cu un implant dentar, mult mai costisitor.

Tot medicul stomatolog îți poate recomanda și o vizită la medicul ortodont, dacă observă că există probleme la nivelul alinierii dinților sau al mușcăturii. Dinții înghesuiți favorizează apariția cariilor pentru că în aceste zone periajul se face mult mai greu, iar cariile apar cu ușurință. În urma unui control ortodontic ți se poate indica purtarea unui aparat dentar (vezi pret aparat dentar) care ajută la corectarea problemelor.

Igienă orală corectă

Periajul regulat și corect al dinților și folosirea aței dentare și a apei de gură te ajută să eviți cu succes cariile dentare care se formează de fapt în urma acțiunii plăcii bacteriene care descompune zahărul în acizi și atacă dintele. Igiena orală corectă ajută la eliminarea resturilor de mâncare și la prevenirea formării plăcii bacteriene. Dacă nu știi în ce constă o igienă orală riguroasă, nu ezita să întrebi medicul stomatolog la care mergi periodic. Va fi mai mult decât bucuros să îți explice fiecare pas. 

Alimentația echilibrată și sănătoasă

Dulciurile, băuturile carbogazoase consumate în exces, alimentele lipicioase sau cele bogate în amidon reprezintă cei mai mari inamici ai dinților tăi. Dacă ai o alimentație haotică și nu respecți igiena orală, cu siguranță te vei confrunta la un moment dat cu carii dentare, dar și cu alte probleme de sănătate.

Respectă sfaturile de mai sus și vei vedea că te vei bucura mereu de o dantură sănătoasă, fără carii!