Ți s-a întâmplat vreodată să dormi 7-8 ore pe noapte și să te trezești obosit și să dormi doar 3-4 ore și să te trezești cu un nivel ridicat de energie? Studiile au arătat că este important numărul de ore pe care îl dormim într-o noapte, însă și mai importantă este calitatea somnului. Degeaba dormi mult, dacă te foiești constant și te trezești de mai multe ori pe noapte.
Ce beneficii îți aduce o noapte liniștită de somn?
Un somn de calitate te încarcă de energie și te ajută să faci față mult mai bine activităților de zi cu zi. Dacă dormi bine îți îmbunătățești memoria, capacitatea de învățare și de concentrare, și îți menții bună dispoziția. Știai că lipsa somnului este una dintre cauzele care stau la baza anxietății și a depresiei? În plus, în timpul somnului, organismul produse anticorpi și citokine care ajută în lupta împotriva infecțiilor, susținând sănătatea sistemului imunitar.
Când ești odihnit, ai mai multă poftă de viață, bifezi mai repede task-urile de pe listă și îți faci și timp pentru pasiuni. Este extrem de important să exersezi lucrurile care îți fac plăcere pentru că acestea cresc nivelul de dopamina și scad nivelul de stres. Vei merge la somn mulțumit și fericit și vei adormi mai repede.
Cum să te bucuri de nopți odihnitoare?
Ne-ar plăcea să îți spunem că există o formulă magică pe care o aplici pentru a adormi în 5 secunde și a te trezi peste 8 ore odihnit și plin de energie. Dar adevărul este că tu trebuie să găsești această formulă. Uneori ai nevoie de o rutină de somn bine stabilită, alteori ai nevoie de un pat confortabil, cu o saltea potrivită (sau un topper canapea), o pernă din spumă de memorie și o lenjerie de pat din bumbac 100% natural.
Iată câteva sugestii pe care le poți urma pentru a avea parte de nopți odihnitoare, pline de liniște:
- Lasă telefonul deoparte cu minim o oră înainte de culcare – expunerea la ecrane înainte de somn atrage după sine nopți agitate, cu adormiri dificile și multe treziri nocturne,
- Bea un ceai din plante care te ajută să te relaxezi și să inducă starea de somn – poți încerca valeriană, tei sau roiniță,
- Practică tehnici de respirație sau meditație – te ajută să fii mult mai prezent, să fii recunoscător și să adormi mulțumit,
- Creează un mediu propice pentru somn – într-un dormitor în care există întuneric și răcoare te vei odihni întotdeauna bine.
Urmează sfaturile de mai sus pentru a-ți recăpăta nopțile pline de liniște, pentru a fi în fiecare zi productiv și pentru a te bucura de un sistem imunitar puternic!