În prezent, mare parte din populație se confruntă cu alinierea necorespunzătoare a dinților pe aceeași arcadă sau în raport cu arcada antagonistă. Aceste aliniamente imperfecte, indiferent de gravitate, congenitale sau dobândite (din cauza mai puține obiceiuri și traume din copilărie) se numesc malocluzii. 

 

Cu ajutorul unui tratament ortodontic se pot îndrepta dinții sau se poate corecta direcția de creștere a acestora. Odată ce medicul ortodont a stabilit un plan de tratament ortodontic pentru a corecta poziția dinților tăi, cu siguranță te interesează oferta de pret aparat dentar de la o clinică stomatologică. În general vei afla costul și planul de tratament înca de la primele controale, însa este posibil să apară ajustări pe parcurs.

Câte tipuri de aparate ortodontice există?

În general, aparatele dentare sunt împărțite în fixe și mobile. Aparatele ortodontice pot fi de mai multe tipuri, în funcție de materialul din care sunt fabricate. De exemplu, există aparat dentar confecționat din safir cu bracketi transparenți ce urmează să fie montați pe partea exterioară a dinților. Există, de asemenea, aparate ortodontice ceramice, care oferă o imagine estetică mult mai bună decât un aparat dentar metalic, având o culoare apropiată de culoarea dinților naturali. Aparatele ortodontice metalice sunt purtate de pacient pentru o lungă perioadă de timp, medicul ortodont fiind singurul care le poate scoate de pe suprafața dinților. 

Prețul unui aparat dentar

În ceea ce privește prețul unui aparat dentar, acesta poate varia în funcție de fiecare clinică stomatologică și în funcție de materialul din care este confecționat aparatul dentar. În unele clinici stomatologice din România, există anumite proceduri profilactice suplimentare care se adaugă la planul de tratament ortodontic și care pot crește prețul de tratament. Spre exemplu, prețul unui aparat dentar fix cu bracket-uri metalice poate începe de la 2950 lei/arcadă. Prețul unui aparat dentar fix mixt este de aproximativ 3800 lei/arcadă, în timp ce aparatele dentare fixe cu bracketi transparenți au un preț de 4400 lei/arcadă.

Care sunt beneficiile unui aparat dentar?

Tratamentul cu aparat dentar are o mulțime de beneficii pentru pacient, pe lângă corectarea malocluziilor și a dinților deplasați:

  • Reduce riscul cariilor și a bolilor parodontale;
  • Previne eroziunea dentară;
  • Îmbunătățește dicția;
  • Ajută în procesul de masticație;
  • Previne alte leziuni dentare;
  • Stopează anumite obiceiuri dăunătoare. 

Când este necesar un aparat ortodontic?

Acest tip de tratament ortodontic este recomandat tuturor grupelor de vârstă pentru ca tu sa te bucuri de o mușcătură corectă și de un aspect sănătos al dinților. Acest tip de tratament este ideal pentru persoanele care se confruntă malocluzie dentară și cu anomalii asociate cu creșterea și localizarea dinților și oaselor maxilarului inferior și superior.

Ce trebuie să știi înainte de a începe tratamentul cu aparat dentar?

Nu este o regulă, dar poate apărea disconfort sau chiar durere imediat după aplicarea sau activarea aparatelor ortodontice, durere care poate fi ameliorată cu ajutorul unor analgezice. 

Odată cu aplicarea unui aparat dentar, dinții sunt mai predispuși la acumularea de placă bacteriană, motiv pentru care trebuie să acordați mai multă atenție igienei bucale. În acest sens, este important să folosiți dușul bucal și periuța interdentară pe lângă periuța de dinți obișnuită. 

Dinții se pot decolora foarte ușor în zonele în care este atașat bracketul, fapt care poate fi soluționat cu o ședință de albire profesională la un cabinet stomatologic

Purtarea unui aparat dentar poate determina apariția unor ulcerații pe interiorul obrajilor, buzelor și gingiilor, mai ales dacă aparatul dentar este din metal. Aceste afecțiuni pot fi prevenite cu ceară dentară sau se pot trata cu medicamente.