Din dorința de a recicla și a avea un stil de viață sustenabil, tindem să facem lucrurile pe pilot automat – pare plastic, deci îl arunc la plastic. Nu tot ce e plastic se aruncă la plastic. Ba mai mult, multe plastice nu pot fi reciclate deloc Conform unui studiu realizat de Waste Management, unul din patru obiecte ajunse la reciclare sunt colectate greșit. Bogdan Andronache, CEO EcoTree, vorbește despre greșelile de reciclare pe care le facem și cum putem să reciclăm eficient. 

 

Informare sustenabilă – ce putem recicla și ce nu putem

Doar pentru că ceva ni se pare a fi din plastic nu înseamnă că trebuie colectat în containerul corespunzător, același lucru fiind valabil și pentru reciclarea hartiei sau a cartonului. Chiar dacă este ceva la care aspirăm, reciclarea totală e imposibilă. Multe dintre lucrurile pe care le propunem către reciclare nu pot fi reciclate și, mai mult de atât, pot contamina întregul container:

 

  1. hârtiile de împachetat și ambalajele de cadouri strălucitoare, dar și panglicele și fundițele: ele nu sunt reciclabilă și, mai mult de atât, pot contamina o cantitate foarte mare de hârtie care nu va mai putea fi reciclată;
  2. bonurile de hârtie de la supermarket nu pot fi nici ele reciclate, fiind toxice; pot contamina toate deșeurile depozitate în același loc, pentru că au în componența lor BPA, Bisfenol A, un cauzator de cancer;
  3. cutiile de pizza nu pot fi reciclate și contaminează restul deșeurilor din coș, având pete de grăsime, ulei sau resturi alimentare;
  4. produsele de igienă – absorbantele și scutecele – nu trebuie reciclate niciodată; un astfel de produs ruinează întreg containerul, transformând toate deșeurile care ar putea fi reciclate în gunoi;
  5. bucățile de hârtie foarte mici sau mărunțite nu pot fi reciclate; mai mult decât atât, pot face mai mult rău decât bine: fiind de dimensiuni mici, de cele mai multe ori blochează echipamentul de reciclare și sistează procesul până când acesta e repus în funcțiune; 
  6. cutiile de lapte, suc sau pentru alimente congelate nu pot fi nici ele reciclate, având în componență polimeri din plastic care nu permite descompunerea normală a cutiei în procesul de reciclare. 

 

Citeşte şi   Fumatul - ineficient din toate punctele de vedere

Fiecare container de colectare selectivă implică rigorile lui

În containerul albastru aruncăm hârtia și cartonul, însă asta nu înseamnă că orice hârtie e potrivită pentru acest container. Deși fac parte din categoria hârtiilor, șervețelele de bucătărie nu pot fi reciclate (intrând direct în containerul deșeurilor); în aceeași măsură, nici dopurile de plută și recipientele tetrapack nu pot fi aruncate aici, ci în containerul galben. În acesta se depozitează masele plastice, însă, din păcate pentru Planetă, multe plastice nu pot fi reciclate: periuțele de dinți, jucăriile de plastic, hârtiile de pescărie sau de măcelărie. 

Containerul verde este dedicat sticlei, iar una dintre confuziile pe care le ridică este confundarea cristalului, ceramicei sau porțelanului cu sticla; becurile, oglinzile sparte și piesele de veselă ciobite nu pot fi reciclate, ba chiar pot contamina întreg containerul. 

 

Înainte de reciclare, alți doi R ne stau în drum

 

Reciclarea e doar cel de-al treilea pas dintr-o suită de trei pe care, dacă îi respectăm, deprindem un stil de viață sustenabil. Mai mult de atât, contribuim la un mai bine în nivelul de poluare pe care îl are Planeta. Cei 3R care guvernează sustenabilitatea sunt reducerea consumului, reutilizarea lucrurilor pe care le avem deja și, în final, reciclare. 

E important să nu ne grăbim să reciclăm lucrurile pe care le putem încadra în ceilalți pași – jucăriile pentru copii, de exemplu, nu pot fi reciclate, însă cu siguranță pot fi reutilizate de altcineva, la fel ca hainele. Pentru un stil de viață sustenabil, lucrurile noastre trebuie să circule: avem nevoie de mai puțin ca să trăim mai bine. De mai puțin, dar mai bun. Iar donațiile și vânzările sunt lucrurile care fac obiectele noastre să circule, încurajând economia sănătoasă. 

 

Citeşte şi   Ceramidele. Ce sunt, cum acționează asupra pielii și ce beneficii aduc

Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, am consumat mai mult. Și am reciclat mai puțin – România se află pe locul 26 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene când vine vorba de reciclare, iar în contextul acesta, viitorul e mai degrabă incert. Calitatea aerului pe care îl respirăm ține doar de noi. 

Față de țările europene în care reciclarea e un proces riguros și extrem de clar, procentul mic din țara noastră e datorat birocrației în care suntem ancorați: în România secolului XXI, reciclarea nu se face ușor. Însă trecerea timpului și modernizarea industriei vine cu soluții inovatoare, precum platforma EcoTree pentru reciclarea deseurilor, un spațiu care facilitează și digitalizează întreg procesul reciclării. Colectarea selectivă și reciclarea corectă, conștientă, sunt coordonate fără de care nu putem trăi în viitor; departe de a fi doar o noțiune opțională, reciclarea este pilonul pe care se fundamentează Mâine-le nostru. 

 

Platforma aduce în același loc salubriști, reciclatori, centre de colectare, inițiative non-guvernamentale, persoane fizice și companii. Scopul este de a facilita interacțiunea dintre aceștia și de a crește viteza cu care reciclarea este realizată.  Transformarea digitală schimbă la minut regulile și reconfigurează harta responsabilităților.  Astăzi, acum, omenirea are toate datele necesare să se bucure de un consum optimizat, de costuri mai mici la diverse produse prin înlocuirea acestora, acolo unde este posibil, cu variante reciclate. – Bogdan Andronache, CEO EcoTree