Domeniul medical a ajuns la o dezvoltare pe care poate acum 10 ani nici nu ar fi preconizat-o. Și industria stomatologică nu face excepție – este un domeniu fluid, care se schimbă…zilnic! Iată, acesta e un lucru pe care poate nu îl știai despre stomatologie – că zilnic apar noi tehnologii și instrumente care să ne ajute în obținerea zâmbetului la care visăm cu toții. 

 

Și pentru că domeniul dentar este unul deopotrivă fascinant și complex, alături de specialiștii de la Endo Learning îți povestim despre 6 lucruri pe care (cel mai probabil) nu le știi despre stomatologie. 

 

  • Razele X sunt complet sigure 

Începem mai degrabă cu demontarea unui mit care spune că radiațiile produse de radiografie sunt extrem de periculoase: nimic mai fals! Razele X sunt de nelipsit din stomatologie și nu predispun pacienții niciunui risc; sunt folosite gulere și veste pentru protecție, elemente din materiale inovatoare, care ne protejează de orice pericol. 

Razele X sunt mai mult de atât: complet necesare pentru un diagnostic corect. De la carii și până la abces dentar și afecțiuni dentare, razele X sunt sigure și nu ne predispun niciunui pericol. 

 

  • Stomatologia, ramură istorică a medicinei 

Stomatologia se practică – bineînțeles, la un nivel extrem de rudimentar – încă din secolul 7 Î. Hr. În India Antică erau folosite burghie de lemn pentru curățarea dinților „murdari”, adică dinții cariați. Stomatologia veche trece prin toate perioadele istorice – iar un lucru de-a dreptul fascinant e legat de Evul Mediu: pe atunci, extracțiile dentare erau efectuate de…frizeri. 

Pentru că ei dispuneau de instrumentarul necesar. La sfârșitul secolului XVII putem considera că începe stomatologia modernă, în umbra medicului Pierre Fauchard, care a revoluționat lumea prin ideea de „plombă dentară”. Astăzi, stomatologia este mai modernă ca niciodată – premium, sigură, rapidă, confortabilă, ultra-performantă. Iar îmbunătățirea domeniului este una continuă. 

 

  • Stomatologii învață continuu 
Citeşte şi   Albirea profesională a dinților

Am fi poate tentați să credem că învățarea se termină odată cu finalizarea studiilor de specialitate, nu? În realitate, medicii stomatologi se află într-un proces de învățare proactiv, continuu, care nu se termină niciodată. 

Dacă vor să rămână la curent cu modificările din industrie și să se perfecționeze, stomatologii participă anual la zeci de cursuri – precum un curs implantologie Iasi – seminarii, colocvii și conferințe menite să îi facă profesioniști mai buni. 

Stomatologia este un spațiu în care lucrurile se schimbă continuu – de la tehnologii și până la tehnicile folosite – de aceea e vital ca specialiștii să rămână în permanență ancorați la realitatea modernă. 

 

  • Să mergi la stomatolog nu este scump 

Printre principalele cauze pentru care oamenii nu merg la stomatolog se numără lipsa timpului, lipsa durerii și…motivul banilor. În realitate, să mergi la stomatolog nu este scump. Însă să NU mergi la stomatolog, este, cu siguranță, scump – ce înseamnă asta? 

Să explicăm: nu mergi la stomatolog trei ani, deci e firesc că dinții tăi sunt cariați, poate ciobiți, poate și gingiile sunt afectate. Când mergi, va trebui să plătești, într-adevăr, niște tratamente costisitoare. Dar să privim lucrurile altfel: mergi de două ori pe an la stomatolog, la un control de rutină, și plătești doar prevenția – care este mult mai plăcută și accesibilă decât orice tratament. 

 

  • Să mergi la stomatolog nu mai este dureros 

Acum zeci de ani, vizita la stomatolog era, într-adevăr, descrisă de durere și neplăcere – astăzi însă lucrurile stau diferit. Se practică o stomatologie fără durere, datorită tehnologiilor care se modernizează zilnic, a instrumentelor și aparaturilor din ce în ce mai performante, dar și datorită medicilor care practică o stomatologie empatică. 

 

  • Stomatologie = educație dentară 
Citeşte şi   3 idei de retete pe care trebuie sa le incerci

De fapt, treaba unui stomatolog nu se termină odată cu rezolvarea problemelor dentare – ea se prelungește într-un proces de educație dentară. Adică, un specialist în adevăratul sens al cuvântului te va face să deprinzi obiceiuri sănătoase; în lipsa lor, vizita la cabinet nu e suficientă pentru o dantură sănătoasă. 

Un lucru este cert: stomatologia este o ramură a medicinei care este într-o continuă schimbare și modernizare: tehnicile, tehnologiile și aparaturile se modifică zilnic, devenind mai bune, mai performante, rapide și confortabile. Stomatologia pe care o cunoaștem astăzi este una care a ajuns la apogeu – deci nu putem decât să ne întrebăm…ce urmează?