În ultimul an, din pricina pandemiei, gătitul s-a schimbat: a trecut de la stadiul de activitate casnică banală la un mod de a ne destresa și deconecta de la problemele zilnice. În bucătărie, pare că suntem doar noi cu prăjiturile sau fripturile noastre.
Aceasta schimbare e minunată – însă e important de reținut că facem unele lucruri care ne costă timp, calitate și care sacrifică per total rezultatul final al mâncării. De aceea ți-am pregătit un ghid cu cele mai comune obiceiuri (greșite) pe care le facem în bucătărie și de ce ar trebui să renunțăm la ele pentru un gătit mai plăcut și savuros.
- Nu citești rețeta până la capăt
În școlile culinare, începi prin a învăța un lucru aproape banal: că fiecare preaprat începe prin citirea rețetei până la capăt atunci când te apuci de gătit. Noi tindem să facem altceva: începem să citim rețeta, pe la mijlocul ei ne așezăm să pregătim arsenalul de accesorii bucatarie necesare și ingredientele, gândindu-ne că vom citi rețeta pe măsură ce înaintăm.
Însă problema apare cu rețetele care nu au pașii prezentați în ordine cronologică: de exemplu, vei ajunge la mijlocul instrucțiunilor să afli că trebuia să pui ceva la congelator…acum două ore. Să citești rețeta înainte de a te apuca de treabă durează câteva minute și ar trebui să devină un obicei pe care să îl practicăm constant.
- Nu aplici regula mise en place
Mise en place este o expresie franțuzească ce s-ar traduce prin „la locul lor”. În bucătărie, mise en place se referă la faptul că toate ingredientele ar trebui puse la locul lor încă de dinainte de a începe efectiv gătitul. Adică, ordinea firească a activităților e asta: citești rețeta integral, scoți toate ingredientele de care ai nevoie – le pregătești: le tai, le toci, le dai prin blender etc – și abia apoi, cu toate ingredientele pregătite pe masă, te poți apuca de treabă.
Nu e corect să pregătești ingredientele pe măsură ce faci pașii din rețetă – îți ia mult mai mult timp și devine mult mai ușor să te încurci.
- Nu condimentezi și nu guști mâncarea în timp ce gătești
Nu e nimic mai rău decât să stai în bucătărie câteva ore ca să prepari mai multe feluri de mâncare și să le guști odată cu toată familia, descoperind că…nu au gust.
De acum încolo, e important să te obișnuiești să guști din mâncare pe parcurs și să ajustezi rețeta. În același ton, să adaugi sare fix la sfârșitul preparatului e o greșeală la fel de mare – e important să ții totul din mers. Amesteci, condimentezi, guști din nou – până e perfect.
- Folosești prea multe vase atunci când gătești
E important să menții o bucătărie organizată, în care să găsești totul la locul lui. Și din organizare face parte și numărul vaselor pe care le folosești: câte vase vei avea de spălat la sfârșitul zilei?
Încearcă să reutilizezi farfurii, tigai, oale pe măsură ce gătești în loc să scoți de fiecare dată un vas nou din dulap – după ce termini treaba cu un anumit vas, spală-l îndată, ca să îl folosești tot pe acela când vei avea nevoie peste câteva minute. Așa eviți timp pierdut când vine vorba de spălatul vaselor, la sfârșitul zilei.
- Nu faci curat decât după ce termini de gătit
De câte ori nu ai așteptat ca să devină chiuveta plină de vase pentru a o spăla? Și de câte ori nu ai continuat să tai ceva pe un tocător vizibil murdar? Cu siguranță găsești două minute până când trebuie să scoți vreun preparat din cuptor – deci, folosește-le ca să ștergi blatul, să speli câteva vase, să cureți un raft din frigider. Pe termen lung, să menții curățenia din scurt te va ajuta să economisești timp.
Așadar, să dezvoltăm obiceiuri nesănătoase (pentru timpul și preparatele noastre) este extrem de ușor, după cum ne putem da seama – însă ce-ar fi dacă am încerca să le înlocuim cu obiceiuri bune, care să ne salveze timp și bani în bucătărie, dar care să ne și asigure un preparat mai calitativ?
Printre obiceiurile bune pe care le poți dezvolta în bucătărie se numără: încălzirea tigăii înainte de a pune mâncare în ea, umplerea echilibrată a unui vas de gătit (adică să nu supra-încarci o tigaie, căci alimentele nu se vor găti), dar și să învățăm să citim corect o rețetă – de mai multe ori, până la final. E firesc să facem greșeli, chiar și ca bucătari buni. Însă e vital să vrem să le corectăm, dacă suntem bucătari cu adevărat buni.