Există mai multe remedii naturiste care te pot ajuta să dormi mai bine, iar multe dintre ele sunt la îndemâna oricui. Printre cele mai cunoscute plante bune pentru somn se numără valeriana, teiul, mușețelul, sunătoarea și salvia. De asemenea, anumite vitamine au un rol important în calitatea somnului. Este vorba despre vitaminele C, D și B.
Somnul bun este esențial pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Somnul ajută creierul să funcționeze corect și influențează memoria, luarea deciziilor și chiar creativitatea.
De regulă, pentru un somn odihnitor sunt suficiente aproximativ 7-8 ore de liniște într-o încăpere mai puțin luminată. Desigur, contează mult și patul în care te odihnești. Trebuie să fie confortabil și să vină cu salteaua potrivită dintre cele mai bune saltele. Cu toate acestea, pentru unii oameni asta nu este suficient.
Dacă ai nevoie de puțin ajutor pentru un somn bun pe parcursul întregii nopți, ia în considerare să încerci aceste cinci remedii naturiste ideale pentru insomnii:
Valeriana
Valeriana este o plantă cu proprietăți sedative și anxiolitice, capabilă sa calmeze durerile, să reducă anxietatea și să ajute în tratarea insomniei.
Planta de valeriană poate fi folosită în diferite creme sau uleiuri. De asemenea, prin infuzarea rădăcinii de valeriană se pot prepara ceaiuri care contribuie la calitatea somnului și oferă o stare de calm în perioadele cu stres ridicat. Valeriana se poate consuma și crudă, în salate. Informează-te despre beneficii valeriana și ai grijă să respecți doza zilnică recomandată de un medic atunci când o consumi.
Mușețelul
Ceaiul de mușețel este folosit de secole ca ajutor pentru somn și relaxare. Ceaiul de mușețel are un efect sedativ ușor, excelent pentru inducerea somnului. După ce adormi, mușețelul poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, astfel încât să te trezești odihnit și plin de energie.
Pentru un efect maxim, este indicat să bei ceaiul de mușețel cu aproximativ 30 până la 45 de minute înainte de a merge la culcare. Astfel oferi timp corpului să metabolizeze ceaiul și să permită efectelor sedative să se instaleze.
Teiul
Ceaiul de tei este un ceai blând și hidratant. Printre beneficiile consumului ceaiului de tei se numără lupta împotriva inflamației și calmarea tractului digestiv. La fel ca mușețelul, teiul favorizează relaxarea și scade nivelul de anxietate și stres care pot îngreuna adormirea.
Sunătoarea
Sunătoarea este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății mentale. De asemenea, sunătoarea are și efecte benefice asupra calității somnului. În combinație cu alte plante pentru somn, sunătoarea poate contribui indirect la un somn mai bun prin reducerea stresului și anxietății.
Salvia
Ceaiul de salvie oferă o senzație naturală de încălzire care poate ajuta la calmarea nervilor și la stimularea relaxării. Ceaiul are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea durerilor și pot induce un somn odihnitor.