Umărul este o articulație extrem de mobilă și de complexă, cu multiple roluri fundamentale în efectuarea mișcărilor brațului, menținerea stabilității și funcționalității sale, precum și în activitățile care necesită forță și precizie, cum ar fi rotația și flexia brațului. Din cauza anatomiei sale complexe, umărul este predispus la diverse afecțiuni, în special de natură degenerativă. Inflamațiile bursei umărului, dislocarea de umăr, artrita, sindromul de impingement subacromial și ruptura de coafa rotatorilor sunt câteva dintre cele mai comune afecțiuni ale umărului, caracterizate prin apariția unei dureri, mai mult sau mai puțin intense.
Inflamațiile tendonului sau bursei
Tendinita și bursita, două condiții distincte de natură inflamatorie, reprezintă cauze comune ale durerilor la nivelul umărului. Ambele afecțiuni se asociază în general cu suprasolicitarea articulației umărului, poziții incorecte ale brațului sau cu traumatisme repetate. Simptomele includ durere și sensibilitate la nivelul umărului, adesea accentuate de mișcări repetitive sau de ridicarea brațului.
Ruptura coafei rotatorilor
Ruptura coafei rotatorilor, o problemă comună a umărului, afectează grupul de mușchi și tendoane care stabilizează articulația umărului. Cauzată de un traumatism acut sau de uzura cronică, ruptura coafa rotatorilor se manifestă prin durere în partea superioară a brațului, slăbiciune și dificultăți în realizarea mișcărilor de ridicare sau rotație a brațului.
Dislocarea umărului
Dislocarea umărului, o afecțiune severă, apare atunci când capul humeral iese din cavitatea glenoidă, fiind rezultatul unui impact sever sau al unei mișcări bruşte și forțate. Articulația umărului este predispusă la dislocare din cauza instabilității ridicate pe care o are, influențată de particularitățile prezentate în anatomie umar. Configurația capsulei articulare, deși oferă o mobilitate excepțională, compromite stabilitatea inerentă a articulației, pe care o face vulnerabilă la dislocări și alte leziuni. Dislocarea umărului se manifestă prin durere intensă, incapacitatea de a mișca brațul și deformarea vizibilă a umărului.
Impingementul subacromial
Impingementul subacromial este o afecțiune caracterizată prin comprimarea țesuturilor moi ale umărului, precum tendoanele coafei rotatorilor și bursa subacromială, între acromion și capul humeral. Impingementul subacromial provoacă durere în partea anterioară a umărului, care se agravează la ridicarea brațului deasupra capului.
Artrita
Artrita umărului, o afecțiune degenerativă, cauzată de înaintarea în vârstă, traumatisme sau inflamații cronice, este caracterizată prin uzura cartilajului articulației umărului. Simptomele includ durere cronică, rigiditate și reducerea mobilității articulare. Prevenirea artritei umărului implică menținerea unei greutăți corporale sănătoase și efectuarea exercițiilor care mențin mobilitatea și întăresc musculatura umărului. Adoptarea unui stil de viață activ și evitarea traumatismelor repetate pot contribui la reducerea riscului de artrită.