Genunchiul este o articulație complexă cu rol esențial  în mobilitate. Tocmai din acest motiv, genunchiul este susceptibil la diferite afecțiuni care pot provoca durere, disconfort și limitare a mișcării. Descoperă în acest articol cele mai comune cinci afecțiuni ale genunchiului, dar și posibile metode de tratament care îți vor reda calitatea vieții și care te vor ajuta să îți reiei rutina.

Artroza genunchiului

Gonartroza, numită și artroza genunchi, este o afecțiune ce apare în mod frecvent din cauza uzurii excesive a cartilajului articular. De obicei, această boală apare pe fondul înaintării în vârstă, însă nu este exclusă nici în cazul persoanelor mai tinere. Metodele de tratament pentru artroză includ managementul durerii cu medicamente, kinetoterapie pentru întărirea genunchiului, modificări ale stilului de viață și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Leziuni ale ligamentelor (ACL, MCL, PCL)

Leziunile ligamentelor genunchiului sunt cauzate de cele mai multe ori de accidente sportive sau de evenimente traumatice și pot fi de mai multe tipuri:

 

Metodele de tratament pot include odihnă, kinetoterapie sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru repararea sau reconstrucția ligamentului deteriorat.

Tendinita

Tendinita în zona genunchiului implică inflamația tendoanelor care leagă mușchii de os. Această condiție poate să apară în urma suprasolicitării sau din cauza mișcărilor repetitive. Pentru a ameliora durerile provocate de tendinită, specialiștii vor recomanda odihnă, aplicarea de gheață la nivel local, administrarea de medicamente antiinflamatoare, precum și kinetoterapie. Dacă pacientul se prezintă cu o formă mai gravă de tendinită, pot fi necesare injecțiile cu corticosteroizi.

Citeşte şi   Enroush susține sănătatea menstruală la job. Iată cum!

Ruptura de menisc

Meniscul este un cartilaj în genunchi care acționează asemenea unui amortizor de șoc. Ruptura de menisc cauzează durere, umflare și mobilitate limitată a genunchiului. Opțiunile de tratament variază în funcție de localizarea și severitatea rupturii. Acestea pot include odihnă, terapie fizică, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale artroscopice pentru a repara sau pentru a îndepărta țesutul deteriorat.

Sindromul dureros patelofemural (genunchiul alergătorului)

Sindromul dureros patelofemural, cunoscut și sub denumirea de „genunchiul alergătorului”, se caracterizează prin durere în jurul sau în spatele rotulei. Această afecțiune este comună în rândul sportivilor și a persoanelor care desfășoară activități ce implică îndoirea repetitivă a genunchilor. Metodele de tratament includ kinetoterapie pentru întărirea mușchilor cvadriceps și șoldului, modificări a activităților pentru a evita presiunea excesivă asupra genunchiului, exerciții de întărire și, uneori, utilizarea ortezelor personalizate pentru alinierea corectă a genunchilor.

Afecțiunile genunchiului pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, provocând durere, disconfort și limitând activitățile zilnice. Vestea bună este că există diferite metode de tratament disponibile pentru a aborda aceste afecțiuni comune, înainte de a se recurge la operație.